Chameneí: USA a Británie jsou i nadále hlavní nepřátelé Íránu

Alí Chameneí, Írán

Alí Chameneí, Írán Zdroj: ctk

Spojené státy a Británie zůstávají hlavními nepřáteli Íránu, a to navzdory loňské dohodě o jaderném programu, kterou Teherán uzavřel se světovými mocnostmi. Řekl to dnes íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Vyloučil zároveň jakoukoli spolupráci s USA při řešení blízkovýchodní krize a v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS), který je v Sýrii a v Iráku jejich společným nepřítelem. S odvoláním na íránskou státní televizi to uvedla agentura Reuters.

Podle Chameneího je americká politika na Blízkém východě v naprostém protikladu k politice Íránu. „Amerika pokračuje ve svém nepřátelském postoji vůči Íránu od (islámské) revoluce (z roku 1979)… Je obrovskou chybou důvěřovat zlovolné Británii a velkému Satanovi (USA),“ řekl Chamenení v projevu, který živě přenášela státní televize. Za třetího z hlavních nepřátel Íránu označil Izrael.

Chameneí svůj projev přednesl u příležitosti 27. výročí úmrtí bývalého duchovního vůdce ajatolláha Rúholláha Chomejního.
Duchovní vůdce také Washington kritizoval za to, že neplní podmínky dohody o omezení kontroverzního íránského jaderného programu, kterou loni v červenci uzavřel Teherán s šesti západními mocnostmi (USA, Ruskem, Francií, Británií, Čínou a Německem).

Íránský prezident Hasan Rúhání po podpisu dohody uvedl, že ji podporoval i Chameneí, který je nejvyšší autoritou v zemi. OSN, Spojené státy a Evropská unie následně oznámily zrušení řady sankcí vůči Teheránu. Chameneí i další íránští činitelé v poslední době několikrát vystoupili s kritikou Spojených států. Jak poznamenala agentura AP, není jasné, kam nová vyjádření Teheránu míří a zda má jít ze strany íránských představitelů o pokus o novou konfrontaci s Washingtonem.

Chameneí i další íránští činitelé v poslední době několikrát vystoupili s kritikou Spojených států. Jak poznamenala agentura AP, není jasné, kam nová vyjádření Teheránu míří a zda má jít ze strany íránských představitelů o pokus o novou konfrontaci s Washingtonem.