Chanel protestuje proti francouzským rychlovlakům, ohrožují jeho byznys

tgv

tgv Zdroj: CC BY SA 2.0: Eric Salard via Flickr

Coco Chanel
provence
tgv
vlak, tgv
vlaky, tgv
6
Fotogalerie

Firma Chanel protestuje proti plánům na stavbu koridoru pro francouzské rychlovlaky TGV v jižní Francii. Údajně by ohrozily její tamní květinová pole a firma by tak musela ukončit podporu řemeslné výroby v regionu.

Chanel pěstuje v okolí města Grasse na 12 hektarech jasmín a růže používané mimo jiné i k výrobě proslulého parfému Chanel No.5. Na jeden flakon o 30 ml padne 1000 jasmínových květů a 12 růží. Podle firmy jsou tamní květiny jedinečné a pro výrobu jejích parfémů nezbytné.

Nyní se francouzský železniční dopravce rozhodl postavit nad zdejším údolím řeky Siagne viadukt pro rychlé vlaky, aby se zkrátila cesta z Nice do Marseille o jednu hodinu. Pokud se tak skutečně stane, firma Chanel se z regionu stáhne, jak oznámila ve svém prohlášení. V minulosti se firma postavila i proti plánům na zřízení skládky 20 hektarů od svých květinových polí.

Parfém Chanel No.5 vytvořila Coco Chanel v roce 1920 společně s místním výrobcem parfémů Ernestem Beaux z Grasse. Oblíbila si jej Marilyn Monroeová, propagovaly ho Catherine Deneuveová a Nicole Kidmanová. Zdejší region a město Grasse jsou považovány za hlavní město parfémů.