Stavba nejvyššího mrakodrapu světa nabírá zpoždění, dopady cítí i česká PSJ

Khazar Islands

Khazar Islands Zdroj: Khazar Islands

Khazar Islands
Khazar Islands
Khazar Islands
Khazar Islands
Khazar Islands
12
Fotogalerie

Projekt Khazar Islands v Ázerbájdžánu se komplikuje. Ovlivní to i českou firmu PSJ, která měla ve futuristickém městě postavit čtyři domy za téměř 11 miliard korun.

Město jako ze sci-fi filmu má pojmout milion obyvatel a rozkládat se na 41 umělých ostrovech v Kaspickém moři. V jeho středu pak má vyrůst největší mrakodrap světa vysoký víc než kilometr. To je projekt Khazar Islands v hodnotě téměř 2,2 bilionu korun.

Začalo jej v Ázerbájdžánu budovat tamější konsorcium Avesta. Město mělo být exkluzivní vizitkou hospodářského růstu Ázerbájdžánu. Po sérii prvních nadšených informací v roce 2012 ale zavládlo kolem projektu, který má být hotov mezi roky 2020 až 2025, rozpačité ticho. Hospodářský boom v kavkazské zemi totiž opadl kvůli zlevnění ropy, na jejíž těžbě ázerbájdžánská ekonomika stojí.

„Jisté je, že se projekt zpozdí. Loni to vypadalo, že se zcela zastavil, naopak letos jsou na pobřeží určité aktivity patrné. S kolegy z české ambasády máme dojem, že přibylo i rozestavěných budov,“ uvádí vedoucí kanceláře CzechTrade v ázerbájdžánské metropoli Baku Jiří Lukáš.

Problémy projektu zajímají i českou stavební společnost PSJ. Ta se má na stavbě podílet. Už předloni podepsala smlouvu na stavbu čtyř bytových domů v přepočtu za téměř 11 miliard korun. Nyní ale musí čekat.

„Realizace se bohužel dosud nerozběhla. Dokonce neprobíhají ani jednání, neboť ze strany vládních struktur zatím nebylo definováno vedení projektu. Nemáme tak s kým jednat. Už skoro dva roky se nacházíme ve fázi vyčkávání,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Miroslav Fuks.Ázerbájdžánci nyní hledají investory, kteří by pomohli nákladný projekt zaplatit.

Podle skupiny Avesta projevili zájem investoři z Číny, Turecka nebo z arabských zemí. Už nyní je každopádně jisté, že v roce 2020 město stát ještě rozhodně nebude.