Charles večer poprvé promluví k veřejnosti. Čeká ho i jednání o detailech pohřbu

Nový britský král Charles III.

Nový britský král Charles III. Zdroj: Profimedia.cz

Nový britský král Charles III. se dnes vrací do Londýna ze Skotska, kde byl spolu s dalšími členy rodiny u lůžka umírající královny Alžběty II. Po její smrti se Alžbětin nejstarší syn a dlouholetý korunní princ stal novým panovníkem a večer má poprvé promluvit k veřejnosti v této roli. Očekává se, že složí hold své matce a slíbí, že bude sloužit lidu. Přesný čas projevu, který budou vysílat televizní stanice, zatím nebyl upřesněn.

Charlese dnes také čeká jednání o detailech pohřbu. Státní smutek v Británii bude trval zhruba deset dní a pohřeb by se měl konat do 18. září, uvedla televize Sky News.

V nadcházejících dnech Charles III. podle tradice podnikne cestu do všech čtyř částí Británie, tedy Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska.

Královská rodina v noci nechala aktualizovat své internetové stránky a Charles na nich již figuruje jako panovník. Na stránkách je zřízena online kondolenční kniha, do které může veřejnost psát vzkazy. Část z nich bude předána královské rodině, uvedla stanice BBC.

Následník trůnu Charles a jeho bouřlivý život

Video placeholde
Následník trůnu Charles a jeho bouřlivý život • Videohub