Chávezovy divoké spekulace: Šíří USA v Latinské Americe rakovinu?

Hugo Chávez

Hugo Chávez Zdroj: CTK

Venezuelský prezident Hugo Chávez se ve svém projevu pustil do divokých spekulací. Nadhodil myšlenku, jestli mohly Spojené státy objevit způsob, jak nakazit hlavy latinskoamerických států rakovinou. Chávez tak reagoval na čerstvě zveřejněnou diagnózu argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové, ale i na vlastní nedávnou léčbu nádoru v oblasti pánve. Informuje o tom agentura Reuters.

Autoritativní prezident Venezuely opět projevil schopnost vyvolávat kontroverze. USA sice Chávez z ničeho, jak zdůraznil, přímo neobviňuje, přesto se nezdráhal nahlas uvažovat v duchu vyznavačů konspiračních teorií.

„Nebylo by tak divné, kdyby vyvinuli technologii k vyvolání rakoviny, a nikdo by o tom dosud nevěděl. Já nevím. Jenom přemýšlím,“ vyjádřil se ke Spojeným státům prezident v televizním projevu.

„Je to opravdu velmi zvláštní. Je těžké to vysvětlit, dokonce i v rámci zákonů pravděpodobnosti,“ komentoval Chávez skutečnost, že řada vůdců Latinské Ameriky v nedávné době onemocněla rakovinou. Vedle něj a Fernándezové také paraguayský prezident Fernando Lugo, současná prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová i její předchůdce Luiz Inácio Lula da Silva. Všichni jsou levicového zaměření, upozornil Chávez.

Média o rakovině štítné žlázy Cristiny Fernándezové informovala ve středu. Argentinská prezidentka má ale podle lékařů velkou šanci na uzdravení i bez chemoterapie.

Podle Cháveze by na sebe jihoameričtí politici měli být opatrní, a to včetně jeho spojence, bolivijského prezidenta Eva Moralese. „Dávej na sebe pozor, Evo,“ vzkázal mu venezuelský prezident.

„Fidel mi vždycky říkal, Chávezi, dej si pozor. Ti lidé vyvinuli technologii. Jsi moc bezstarostný, Dávej pozor, co jíš, co ti dávají … malá jehla a vpíchnou ti bůhvíco,“ vyprávěl Chávez vojákům.

Chávez se po léčbě nádoru zřetelně zotavuje, i když jeho zdravotní stav zůstává pečlivě střeženým tajemstvím. Počátkem prosince uskutečnil po červnové operaci svou první zahraniční cestu, kdy se zúčastnil latinskoamerického summitu v Uruguayi. Plánované cesty do Argentiny a Brazílie ale poté zrušil.