Chile zasáhlo silné zemětřesení. Tsunami už nehrozí

V oblasti zasažené zemětřesením hlídkují vojáci

V oblasti zasažené zemětřesením hlídkují vojáci Zdroj: ctk

ohutné zemětřesení, které v úterý večer udeřilo v blízkosti severního pobřeží Chile, si zatím vyžádalo šest obětí na životech. Vláda z ohrožených oblastí evakuovala více než 900 tisíc lidí. Zemětřesení o síle 8,2 stupně Richterovy stupnice také vyvolalo více než dvoumetrovou přívalovou vlnu tsunami, která dorazila k severu Chile po 45 minutách. Vyhlášené varování před přívalovou vlnou úřady už odvolaly.

Hlavní otřes podle americké geologické služby USGS nastal v úterý ve 20:46 místního času (středa 1:46 SELČ), s ohniskem asi 20 kilometrů pod mořským dnem a sto kilometrů severozápadně od přístavu Iquique, následně byly zaznamenány další otřesy o síle až šesti stupňů. Přívalová vlna dosahovala na severu Chile až 2,3 metru.

Varování před tsunami bylo vydáno pro Chile, Peru, Ekvádor, Kolumbii a Panamu, ale postupně bylo odvoláno, včetně Chile. Havajské ostrovy nepočítají, že by je přívalová vlna mohla vážněji ohrozit. Tamní úřady vydaly pouze doporučení, nikoli varování. První vlna by mohla případně k souostroví dorazit po 15:00 hodině SELČ. Nebezpečné prý budou hlavně mořské proudy, které mohou ohrozit plavce i čluny. Na možné tsunami, ale maximálně do půlmetrové výšky, upozornily také v Indonésii.

Chilský ministr vnitra Rodrigo Peňailillo podle agentury DPA oznámil, že si zemětřesení doposud vyžádalo šest mrtvých, čtyři muže a dvě ženy. Původní počet pěti obětí se zvýšil poté, co záchranáři našli tělo mrtvé ženy. Některé z obětí zemřely na infarkt a další po závalu padajícími stěnami. Podle dosavadních informací tři lidé utrpěli vážná zranění.

V oblasti hrozí rabování

Hned po otřesech byla zahájena preventivní evakuace velké části severního pobřeží. Na záběrech kamer bylo vidět mnoho lidí odcházejících do vyvýšených oblastí, někteří jeli auty s naloženým majetkem. Prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila na severu oblast přírodní katastrofy a slíbila, že vojsko a policie zajistí pořádek. Silnice, které jsou zablokovány sesutou půdou, budou opraveny. „Vláda bude pracovat tak dlouho, jak to bude nutné, aby se s tímto mimořádným stavem vypořádala,“ řekla. Osobně se po rozednění do oblasti vydá. Do dvěstětisícového Iquique se vydala zásahová jednotka, aby zabránila rabování.

Dramatické situace tam využilo osazenstvo místní ženské věznice. Asi 300 vězenkyň po otřesech uprchlo, ale 26 už bylo dopadeno. V Iquique otřesy poškodily kontrolní věž místního letiště, které muselo být uzavřeno. Provoz přerušily také letiště ve městech Antofagasta a Arica. V postižených oblastech jsou přerušeny dodávky elektřiny a zastavila se tam letecká i autobusová doprava.

Podle médií živel na pobřeží poškodil desítky rybářských člunů. Avšak stovky lodí, včetně vojenského námořnictva, včas vypluly na otevřené moře, aby se škodám vyhnuly. Zemětřesení bylo cítit v sousedním Peru, a dokonce i v bolivijském hlavním městě La Paz, které leží vysoko v horách.

Zemětřesení? Nic nezvyklého

Iquique je klíčový přístav pro vývoz mědi a centrum těžby tohoto kovu, jehož je Chile největším světovým producentem. Těžařské společnosti Codelco a BHP Billiton ani největší chilský důl Collahuasi ale agentuře Reuters sdělily, že žádné zprávy o škodách nemají a že jejich produkci by událost zasáhnout neměla. Nicméně podle agentury AFP ceny mědi dnes kvůli zemětřesení vyskočily a dosáhly nejvyšší úrovně za poslední tři týdny.

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna cunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí. Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile - nastalo v roce 1960, mělo sílu 9,5 stupně a zemřelo v jeho důsledku více než 5000 lidí.

Filipínská zkáza: černá současnost i budoucnost