Chomejní považuje dohodu o jádru za ústupek Americe

šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf

šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf Zdroj: ctk/AP

Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf včera před svým parlamentem obhajoval dohodu o omezení jaderného programu, kterou vyjednal se Západem. Její dosažení zemi přinese zrušení mnohaletých sankcí, přesto má však řadu tvrdých kritiků. Nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Rúholláh Chomejní dohodu považuje za neomluvitelný ústupek nátlaku USA.

„Netvrdíme, že by dohoda naprosto zvýhodňovala Írán. V každém vyjednávání jde o něco za něco. A my jsme rozhodně projevili jistou pružnost,“ připustil Zaríf. „Říkám vám to, co jsem řekl i nejvyššímu vůdci – dělali jsme vše pro to, abychom dohodu udrželi v pokud možno všech námi stanovených mantinelech,“ pokračoval.

Dohoda, kterou ještě musí potvrdit Íránský národní bezpečnostní výbor a Chomejní, se stala terčem kritiky náboženských konzervativců. Chomejní se vyslovil podobně, nelíbí se mu restrikce vývoje balistických střel a omezení obchodu se zbraněmi.

Zdržel se ale jednoznačného odsouzení dohody, údajně nechce „ohrozit bezpečnost a obranyschopost země“. Připomněl nicméně, že USA a Izrael zůstávají úhlavními nepřáteli Íránu. „Ani po uzavření této dohody se náš postoj k arogantním Spojeným státům nezmění,“ ujistil shromáždění během svého projevu.

Americký ministr zahraničí John Kerry včera označil postoj íránských duchovních za mimořádně znepokojivý.

Názory odjinud: Krocení íránského jádra