Chorvati nadále věří euru

Chorvatsko euru věří

Chorvatsko euru věří Zdroj: wikimedia.org

Budoucí přijetí společné měny je pro Chorvatsko, které se má stát součástí Evropské unie v roce 2013, naprosto přirozené. A to i probíhající dluhové krizi eurozóny navzdory, uvedla ministryně financí Chorvatska Martina Dalićová. „Naše země již využívá společnou měnu více, než řada členských zemí EU. 80 procent bankovních vkladů je právě v eurech,“ uvedla Dalićová v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

„Přijetí eura je součástí přirozené cesty pro Chorvatsko,“ myslí si Dalićová, podle které adopce společné měny nebude díky nedávnému vývoji v eurozóně jednoduchá. Největší opoziční strana v Chorvatsku, kde se letos v prosinci konají parlamentní volby, má o poznání skeptičtější pohled na euro. „Bude to chvíli trvat, než se budeme moci učinit jakékoliv rozhodnutí o euru,“ uvedl v srpnu předseda opozičních sociálních demokratů Zoran Milanovi.

Vládní Chorvatská demokratická unie premiérky Jadranky Kosorové s 20 procenty v předvolebních průzkumech zaostává za sociálními demokraty, které by hlas dalo 24 procent voličů.Chorvatsko stále cítí následky finanční krize z přelomu let 2008 a 2009. Přímé zahraniční investice se mezi lety 2008 a 2010 smrskly ze šesti miliard dolarů na 583 milionů dolarů.

Ekonomika loni rostla jen o 1,2 procenta a v prvním letočním kvartále se dokonce o 0,8 procenta propadla. Chorvatsko však zůstává optimistou, podle vlády příští rok hospodářství poroste o 2,5 procenta, v roce 2013 o 3,5 procenta a o čtyři procenta o rok později. „Myslím, že jsou to realistické odhady,“ komentuje Dalićová. „Nicméně nejsme izolovaný ostrov, takže vývoj závisí na situaci ve zbytku Evropy.