Chorvatská vláda chystá pronájem tamních dálnic. Za 69 miliard korun

ilustrační foto, dálnice, Chorvatsko

ilustrační foto, dálnice, Chorvatsko Zdroj: CC BY-ND 2.0: dmytrok

Chorvatská vláda chystá dlouhodobý pronájem místních dálnic. V pátek už obdržela nabídky od trojice zájemců o provozování nejdůležitějších dopravních tepen v zemi. Jak napsal deník Jutarnji list, všechny tři návrhy obsahují podobnou sumu kolem 2,5 miliardy eur (69 miliard korun), liší se ale v délce pronájmu. Australská společnost Macquarie by dálnice chtěla na 30 let, konsorcium vedené poradenskou firmou Goldman Sachs na 40 a rakouská stavební firma Strabag dokonce na 50 let.

Dálnice, o které se jedná, spojují Záhřeb s přístavem v Rijece, Dalmácií a také severovýchodní částí země, Slavonií. Za jejich výstavbu a modernizaci dalo Chorvatsko od poloviny 90. let minulého století přes 35 miliard kun (125 miliard korun), náklady se ale prostřednictvím mýtného vracely jen pomalu. V současné době přesahuje výše dluhu čtyři miliardy eur (110 miliard korun) a jen letos měly dvě firmy provozující zmíněné dálnice uhradit 6,6 miliardy kun (23 miliard korun).

O tom, kdo koncesi získá, by se mělo rozhodnout příští rok na jaře a nový provozovatel by se mohl dálnic ujmout po prázdninách. Situaci ale ještě může změnit odpor obyčejných Chorvatů. Občanská iniciativa „Naše dálnice nedáme“ sesbírala přes půl milionu podpisů na podporu referenda o pronájmu dálnic, o přípustnosti hlasování ale teprve rozhodne záhřebský ústavní soud. Komplikaci pak podle komentátorů mohou představovat i blížící se parlamentní volby, kvůli kterým by mohli politici rozhodnutí ještě odložit.