Chorvatsko jen zmírnilo blokádu nákladní dopravy ze Srbska

Rakouský hraniční přechod Nickelsdorf

Rakouský hraniční přechod Nickelsdorf Zdroj: CTK

Záhřeb odpoledne částečně obnovil vjezd srbských kamionů do Chorvatska přes hlavní přechod na hranici se Srbskem. Bělehrad sousední zemi vyzval k úplnému ukončení blokády srbské nákladní dopravy do středeční půlnoci, jinak zavede protiopatření.

Předtím chorvatský premiér Zoran Milanović vyzval Srbsko, aby směrovalo migranty i do Maďarska a do Rumunska a ulevilo tak Chorvatsku zaplavenému příchodem více než 35 tisíc uprchlíků během šesti dnů. Na jeho prohlášení podrážděně zareagovala nótou Budapešť, ale i srbský premiér Aleksandar Vučić.

„Neobviňuji Srbsko, ale říkám jim… pošlete je (migranty) do Maďarska a Rumunska a také do Chorvatska a my je pak pošleme všemi směry,“ citovala média prohlášení předsedy chorvatské vlády.

„Jejich odpověď spadá do zóny soumraku. Řekli: Hele Srbové, pošlete polovinu uprchlíků na Horgoš (do Maďarska) a jen půl k nám a my vám pustíme kamiony. Věřil by tomu někdo na světě?“ zareagoval Vučić v Bělehradě na slova svého chorvatského kolegy.

Uprchlická krize způsobila mezi Srbskem a Chorvatskem diplomatickou roztržku, když Záhřeb v pondělí ráno uzavřel pro nákladní dopravu nejdůležitější hraniční přechod se Srbskem Bajakovo-Batrovci. Bělehrad pohrozil protiopatřeními, protože tento krok sousedního státu způsobil Srbsku vážné škody. Kvůli rostoucímu počtu přicházejících uprchlíků Záhřeb už v pátek zavřel sedm z osmi přechodů na srbské hranici.

K novému přijímacímu centru ve východochorvatské obci Opatovac dorazilo v noci na dnešek pěšky tisíc až dva tisíce migrantů

Bělehradská televize B92 s odvoláním na srbské celníky na přechodu Bajakovo-Batrovci informovala, že kolem 16:15 SELČ Chorvati začali přes hranici pouštět všechna vozidla bez výjimky, tedy i nákladní. Do pohybu se tak konečně dala 12 kilometrů dlouhá fronta kamionů. Záhřebský deník Večernji list ale napsal, že podle chorvatských úřadů se uvolnění týká jen přepravy rychle se kazícího zboží.

Vučić později sdělil, že jednal a bude dál jednat s chorvatským premiérem o otevření hraničních přechodů, tak aby bylo dohody dosaženo do středeční půlnoci. Pokud se tak nestane, „začne Srbsko uplatňovat balík opatření v zájmu obrany sebe a svých ekonomických zájmů“. Upřesnil, že půjde o kroky politické, právní a ekonomické.

Srbsko od 16. září přestalo uprchlíky přicházející z Makedonie převážet k maďarským hranicím, které Budapešť uzavřela, aby zastavila příval uprchlíků na své území. Místo toho začalo organizované převážení běženců k hranicím Chorvatska, což způsobilo problémy i v této bývalé jugoslávské republice.

K novému přijímacímu centru ve východochorvatské obci Opatovac dorazilo v noci na dnešek pěšky 1000 až 2000 běženců, většinou mužů. Správci zařízení o kapacitě 4000 míst nápor imigrantů podle agentury AP nezvládali, část běženců se proto pokusila dostat dovnitř a střetla se s policií.

Do sousedního Srbska v noci na dnešek přišlo podle agentury APA z Makedonie asi 5000 běženců, z toho mnoho malých dětí. Srbsko se podle tamní organizace na podporu uprchlíků obává, že pokud Maďarsko opět zavře hranice, nebude s to se o imigranty postarat.

Dobrovolnice v Maďarsku: Uprchlíci jsou vyčerpaní a netuší, co se s nimi bude dít