Čína chce víc zboží z ciziny. Dál snižuje cla

Zdroj: profimedia.cz

Čínská vláda od 1. listopadu sníží dovozní cla na různé zboží včetně strojů, elektrických zařízení a textilních výrobků. Opatření by mělo čínským spotřebitelům a podnikům v letošním roce ušetřit kolem 60 miliard jüanů (zhruba 190 miliard korun), uvedla agentura Reuters.

Čína již v červenci snížila cla na automobily a automobilové součástky i na stovky produktů v oblasti spotřebního zboží, například domácí spotřebiče, kosmetiku, potraviny, nápoje a léky, aby tak podpořila dovoz. Zároveň však letos v rámci obchodního konfliktu s Washingtonem zavedla dodatečná cla na velké množství zboží ze Spojených států.

Analytici se domnívají, že snižování cel pomůže Číně uspokojit rostoucí domácí poptávku a dosáhnout vyrovnanější obchodní bilance.

„Rozšířený přístup k zahraničnímu zboží umožní čínským spotřebitelům využívat kvalitnější produkty a přiměje domácí podniky ke zvyšování konkurenceschopnosti,“ upozornil po červencovém snížení cel výzkumný pracovník Čang Ťien-pching z Čínské akademie pro mezinárodní obchod a hospodářskou spolupráci.