Čína i Rusko klimatické dohody dodrží. Bez Američanů však nemají smysl, míní Moskva

Moskevský Kreml

Moskevský Kreml Zdroj: Profimedia.cz

emise
emise
Ilustrační snímek
USA odstoupí od pařížské klimatické dohody, oznámil Trump
USA odstoupí od pařížské klimatické dohody, oznámil Trump
6
Fotogalerie

Rusko a Čína dnes uvedly, že neodstoupí od pařížské dohody o ochraně klimatu. Reagovaly tím na čtvrteční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který řekl, že Spojené státy se ze stávající dohody stahují a chtějí vyjednat nové podmínky. Poradce Kremlu Andrej Bělousov nicméně prohlásil, že podle jeho názoru je pařížská dohoda bez americké účasti nerealizovatelná.

"Rozhodli jsme se ke klimatické dohodě připojit a myslím si, že toto rozhodnutí nebudeme měnit," prohlásil dnes místopředseda ruské vlády Arkadij Dvorkovič.

Také Čína, která patří s USA k největším znečišťovatelům ovzduší na světě, dnes slíbila, že "dodrží svůj závazek a bude bojovat proti klimatickým změnám".

"Pařížská dohoda je nejširší dohodou mezinárodního společenství v oblasti ochrany životního prostředí. Účastníci dohody by si měli vážit tohoto výsledku, k němuž nebylo snadné dospět," uvedla na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Poradce Kremlu Andrej Bělousov nicméně později řekl novinářům, že podle jeho názoru je pařížská dohoda bez účasti Američanů nerealizovatelná. "Je jasné, že bez účasti Spojených států je pařížská dohoda nerealizovatelná, protože USA jsou jedněmi z největších producentů emisí," konstatoval Bělousov. Ruské plány ale nezávisejí na rozhodnutí druhých, včetně Spojených států, dodal.