Čína podle americké zprávy tajila epidemii a hromadila zásoby

Boj s pandemií koronaviru v Číně

Boj s pandemií koronaviru v Číně Zdroj: ČTK/AP

Smazané fotografie Wu-chanského institutu virologie. Chladnička s 1 500 zkumavkami se vzorky virů měla vadné těsnění
Smazané fotografie Wu-chanského institutu virologie. Chladnička s 1 500 zkumavkami se vzorky virů měla vadné těsnění
Boj s pandemií koronaviru v Číně
Boj s pandemií koronaviru v Číně
Boj s pandemií koronaviru v Číně
16
Fotogalerie

Čína v lednu potlačovala informace o závažnosti epidemie způsobené novým koronavirem a o jeho nakažlivosti, aby si mohla vytvořit zásoby zdravotnického materiálu potřebné pro boj proti nákaze. Podle agentury AP přišlo s takovým obviněním americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti (DHS) v dosud nezveřejněné zprávě vypracované minulý týden. Čína údajně na začátku roku dramaticky posílila dovoz obličejových roušek a dalších ochranných pomůcek.

Ve čtyřstránkovém dokumentu se píše, že čínští činitelé „záměrně utajovali závažnost“ zdravotnické hrozby před mezinárodním společenstvím. Peking prý zároveň navýšil dovoz a omezil vývoz zdravotnického materiálu, přičemž „popíral jakékoli restrikce exportu a zamlžoval obchodní data a odkládal jejich dodání“.

„Čína podle zprávy v lednu zvýšila import chirurgických roušek o 278 procent, chirurgických plášťů o 72 procent a chirurgických rukavic o 32 procent,“ uvádí web Politico, který se k obsahu analýzy DHS rovněž dostal. „Ve stejné době (Čína) srazila globální export řady lékařských výrobků: chirurgických rukavic o 48 procent, plicních ventilátorů o 45 procent, intubačních sad o 56 procent, teploměrů o 53 procent a bavlněných tamponů o 58 procent,“ pokračuje článek.

Podle DHS tyto výkyvy s 95procentní pravděpodobností nejsou v mezích běžné obchodní praxe, přičemž závěr je takový, že Peking zatajoval důležité informace, aby mohl v zahraničí nakupovat klíčové výrobky.

O propuknutí nákazy Peking informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) 31. prosince 2019. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o situaci zpravil 3. ledna 2020 a o pět dní později čínské úřady veřejně za původce nákazy označily nový typ koronaviru.

Čínské úřady však opakovaně zlehčovaly závažnost nákazy a umlčovaly hlasy doktorů, kteří před virem varovali. Některé chybné kroky čínské vlády jsou ovšem patrně výsledkem byrokratických překážek, přísné kontroly informací a práce jednotlivých úředníků, kteří se zdráhají svým nadřízeným sdělovat špatné zprávy. Rovněž neexistuje žádný veřejný důkaz, který by nekalé záměry Číny potvrzoval, poznamenává AP.

Americké ministerstvo zprávy ohledně svého hodnocení, které podle AP nepodléhá utajení a nese označení „pouze pro oficiální účely“, bezprostředně nekomentovalo.

Únik informací do médií přišel po řadě kritických výroků ze strany představitelů USA včetně prezidenta Donalda Trumpa na adresu počínání Číny v souvislosti s pandemií. Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v neděli v televizním rozhovoru řekl, že Čína nese odpovědnost za rozšíření koronaviru a musí se za to zodpovídat. Podle kritiků Trumpovy administrativy ale podobná vyjádření představují pouze snahu odvrátit pozornost od neadekvátního postupu amerických federálních úřadů v boji proti nákaze.