Čína slíbila Africe půjčku dvacet miliard dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Peking ve snaze o užší spolupráci s africkými zeměmi přichází s finančními nabídkami. Během následujících tří let jim chce poskytnout úvěr dvaceti miliard dolarů na rozvoj infrastruktury, zemědělství a drobného podnikání. Je to dvojnásobek částky nabídnuté v roce 2009.

„Chceme dále zlepšovat naše tradiční přátelství, vyloučit vnější vměšování a zvýšit vzájemné porozumění a důvěru,“ prohlásil čínský prezident Chu Ťin-tchao na summitu se zástupci afrických zemí. Kontinent je pro Čínu důležitým dodavatelem ropy, mědi, uranu a dalších surovin. Vzájemný obchod Pekingu s africkými zeměmi prudce roste. V loňském roce dosáhl nového rekordu 166 miliard dolarů.

Půjčka může vyvolat znepokojení na Západě, který kritizuje Čínu, že při svých podnikatelských aktivitách v Africe přehlíží lidská práva a podporuje vlády, které je porušují. Peking naopak vytýká západním zemím, že ke kontinentu stále přistupuje jako ke kolonii.

Největší obchodní partneři Číny v AfriceNejvětší obchodní partneři Číny v Africe | E15

V podobném duchu se vyjádřil rovněž jihoafrický prezident Jacob Zuma. „Africká minulá ekonomická zkušenost s Evropou velí k obezřetnosti při uzavírání partnerství s dalšími zeměmi. Jsme hlavně potěšeni tím, že v našem vztahu s Čínou jsme si rovni a dohody jsou vzájemně prospěšné,“ řekl. „Jsme přesvědčeni o tom, že Čína má jiný záměr než Evropa, jejímž úmyslem je až doposud ovlivňovat africké země pouze ku svému prospěchu,“ dodal. Peking, který kritici obviňují také z rozsáhlého využívání dovezené pracovní síly, nyní slibuje pracovní místa pro Afričany.