Čína uvolní restrikce zahraničních investic, otevře se pro ocel i reality

Ilustrační foto z Pekingu

Ilustrační foto z Pekingu Zdroj: Sasa Blau, E15

Čína přistoupila k dalším uvolněním restrikcí zahraničních investic. Čínská Národní rozvojová a reformní komise ve svém nejnovějším návrhu snižuje počet sektorů, ve kterých omezuje zahraniční investice, na 35 z dosavadních 79. Otevírá oblasti jako reality, ocel, rafinace ropy, výroba papíru a luxusní lihoviny. Zmírnění restrikcí má zlepšit výkon domácích firem a přinést nové technologie.

Nejnovější návrh také odstraňuje omezení zahraničních účastí v některých finančních službách, které jsou v zemi stále regulovány, včetně pojišťovacích makléřů.

Peking nicméně nadále bude zakazovat investice v sektorech, které považuje za klíčové, a na seznam přidal další odvětví, jako právní poradenství, tabák a podnikání s kulturními památkami. Komise dodala, že opatření mají pomoci urychlit proces otevírání země a zlepšit transparentnost.

Peking chce zlepšit neefektivní čínské státní podniky a odvrátit zpomalování ekonomického růstu přijetím přátelské tržní politiky. Navzdory plánům na reformu státních podniků však zatím vláda není příliš ochotná zbavit se větší kontroly nad ekonomikou.

Petr Drulák: S novým přístupem vlády k Číně nemáme co ztratit