Čína zakázala muslimům nošení závojů a dlouhé vousy

Ujgurští muslimové v provincii Sin-ťiang

Ujgurští muslimové v provincii Sin-ťiang Zdroj: Reuters

Bezpečnostní opatření v provincii Sin-ťiang
Ujgurští muslimové v provincii Sin-ťiang
Ujgurští muslimové v provincii Sin-ťiang
Ujgurští muslimové v provincii Sin-ťiang
Nový Kašgar. Čínská kolonizace s sebou přináší moderní éru. Vláda se pomocí ekonomických pobídek snaží Sin-ťiang kolonizovat etnickými Číňany z přelidněných měst na východě země. To však přináší třenice. V Starém Kašgaru často dochází ke krvavým střetům mezi Ujgury a etnickými Číňany
6
Fotogalerie

Čína zavedla nové restrikce v neklidné provincii Sin-ťiang obývané muslimskými Ujgury. Zakázány jsou nově abnormálně dlouhé vousy a nošení závojů na veřejných místech.

Za problém mají úřady považovat i odmítání sledovat státní televizi, napsal zpravodajský server BBC. Čína opatření zdůvodňuje bojem proti islámskému extremismu.

Nové zákony schválené poslanci západočínské provincie zakazují také čistě náboženské svatby, neposílání dětí do státních škol a nedodržování pravidel plánovaného rodičovství. Podobná omezení platila v Sin-ťiangu již dříve, nyní ale za jejich překročení hrozí právní postihy.

Organizace na ochranu lidských práv upozorňují, že restrikce mohou naopak posílit sklony k radikalizaci uvnitř utlačované ujgurské menšiny. Ta si dlouhodobě stěžuje na omezování své víry a kultury a na rozpínavost čínského etnika Chanů.

Střety mezi Chany (Číňany) a Ujgury si v Sin-ťiangu vyžádaly v posledních letech stovky obětí. Čínské úřady z většiny násilností obviňují ujgurské separatisty, které označují za teroristy.

Odlehlá ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang je bohatá na ropu a zemní plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval miliony a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně.