Čína zavede DPH z vybraných služeb, firmám to přinese miliardové úspory

V Číně dnes začalo každoroční zasedání parlamentu, který má mimo jiné na programu volbu nového prezidenta, jímž se má podle očekávání stát dosavadní viceprezident Si Ťin-pching. Vláda na úvod slíbila lidem boj proti korupci i zlepšení zničeného životního prostředí, či větší pozornost věnovanou sociálním problémům, které vyvolávají čím dál tím častější nepokoje.

V Číně dnes začalo každoroční zasedání parlamentu, který má mimo jiné na programu volbu nového prezidenta, jímž se má podle očekávání stát dosavadní viceprezident Si Ťin-pching. Vláda na úvod slíbila lidem boj proti korupci i zlepšení zničeného životního prostředí, či větší pozornost věnovanou sociálním problémům, které vyvolávají čím dál tím častější nepokoje. Zdroj: ctk

V srpnu zažijí firmy v Číně malou revoluci. Z dvanácti provincií a měst se na celou zemi rozšíří platnost pilotního projektu, který má ve službách nahradit stávající daň z obratu modernější daní z přidané hodnoty. Čínské úřady si od tohoto kroku slibují rychlejší rozvoj firem, které poskytují služby. To je v souladu i se snahou vlády obecně posílit podíl domácí spotřeby a služeb na hrubém domácím produktu.

Pilotní projekt DPH u vybraných služeb spustily čínské úřady loni v lednu v Šanghaji. Postupně se s ním setkávaly firmy podnikající v Pekingu, Fu-ťienu, Kantonu či Sia-menu. Daň z přidané hodnoty nahradila daň z obratu u leasingu, v dopravě, v technických službách souvisejících s výzkumem a vývojem, v IT službách či logistice a konzultačních službách.

Konec několikanásobného zdanění

Výhodou DPH je, že firmám zlevňuje nákup služeb. Daň, kterou zaplatí, si mohou odečíst od daně, kterou inkasují od svých klientů. U daně z obratu to není možné. V dodavatelském řetězci se tato daň připočítávala ke každé transakci, což ve výsledku vedlo k několikanásobnému zdanění jedné služby. Přechodem ušetřilo zhruba milion firem zapojených do pilotního projektu na daních 40 miliard jüanů (asi 130 miliard korun), spočítala Státní správa daní. Letos by měly firmy díky reformě ušetřit 120 miliard jüanů.

Nejcitelnější dopad bude mít změna na obří města, jako Čchung-čching, Čcheng-tu či Čching-tao, kde se sektor služeb rychle rozvíjí. Z přechodu na daň z přidané hodnoty by měly profitovat i firmy, které se orientují na export služeb. Daň z obratu musely platit i ze služeb poskytnutých v zahraničí. Služby zahrnuté do pilotního projektu jsou od daně z přidané hodnoty osvobozené.

Úlevu pocítí i malé firmy, které až dosud musely platit daň z obratu ve výši pět procent. Nově se na ně bude vztahovat tříprocentní daň z přidané hodnoty. I když ta se na rozdíl od velkých firem s obratem nad pět milionů jüanů bude podobně jako daň z obratu vypočítávat z výše tržeb. Malé firmy nebudou mít možnost odečíst si z daňové povinnosti zaplacenou daň.

Seznam služeb se rozroste

Přechod k DPH by se ještě letos měl týkat i dalších služeb. Čínská vláda při oznámení o rozšíření pilotního projektu na celou Čínu naznačila, že nově se DPH bude platit i u poštovních služeb, telekomunikací a železniční dopravy. „I když datum rozšíření služeb zdaněných DPH vláda neoznámila, očekáváme, že se tak stane ve druhé polovině letošního roku,“ odhadují analytici čínské pobočky poradenské společnosti KPMG.

V režimu daně z obratu zatím zůstanou klíčové služby jako stavebnictví, realitní sektor, finanční služby či pojištění. Mezinárodní zkušenosti ukazují, že přechod těchto sektorů do režimu DPH bude výrazně složitější, předpovídá KPMG.
Postupný přechod na DPH ve službách představuje změnu i v rozdělování příjmů z daní mezi centrální vládu a provincie. Výnos z daně z obratu byl dosud příjmem provinčních rozpočtů. Z vybrané DPH ale podle dosavadních pravidel uvidí provincie jen čtvrtinu. Podle analytiků se dá proto čekat, že se časem bude muset tento podíl změnit.

Nejde přitom o malé peníze. Daň z obratu se v letošním roce podílí na celkových daňových příjmech státu 15 procenty (855 miliard jüanů). DPH ze zboží vybraná z vnitročínských transakcí tvořila 27 procent daňových příjmů, v absolutní částce 2097 miliard jüanů.

Nová daň, mnoho sazeb

Na celém území Číny se zatím platí daň z přidané hodnoty u výrobků. Uplatňují se na ně dvě sazby 13 a 17 procent. Po rozšíření pilotního projektu DPH u vybraných služeb se paleta sazeb rozšíří o další dvě. Sazba šest procent se bude týkat například IT služeb či služeb spojených s výzkumem a vývojem. Dopravní služby se budou danit sazbou 11 procent. Na malé firmy s tržbami nižšími než pět milionů jüanů se vztahuje univerzální sazba tři procenta z obratu.

Společnost KPMG upozorňuje, že se kvůli tolika sazbám může snadno stát, že logistická firma bude od svých klientů inkasovat šestiprocentní DPH, ale svým dodavatelům bude za dopravu platit 11procentní sazbu. Teoreticky by měla dostat od státu přeplatek daně zpět, ale čínské zákony to neumožňují. Ne všechny čínské firmy tak budou z reformy daní připravované Pekingem těžit.