Čínská ekonomika je na tom hůře, než se čekalo, zakladatel Zary chce koupit mrakodrap

Ranní check

Ranní check Zdroj: E15

Dobré ráno! Je 196. den roku, svátek má Jindřich, před 119 lety nově založená automobilka Ford Motor Company přijala první objednávku od chicagského dentisty Ernesta Pfenninga na dvouválcový automobil Model A za 850 dolarů.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Tožská armáda omylem zabila sedm civilistů, které si spletla s džihádisty

Tožská armáda oznámila, že je zodpovědná za explozi, při které v sobotu na severu Toga zahynulo sedm civilistů. Skupina mladých lidí byla zasažena při náletu poté, co si ji armáda spletla s džihádisty. S odkazem na čtvrteční prohlášení ozbrojených sil této západoafrické země o tom informují agentury Reuters a AFP. Armáda dříve uvedla, že vyšetřuje příčinu exploze, která v obci Margba zabila sedm lidí a další dva zranila. Zdravotnický zdroj agentuře Reuters tehdy sdělil, že obětem bylo 14 až 18 let.

✅ Předseda srílanského parlamentu přijal rezignaci prezidenta Radžapaksy

Předseda srílanského parlamentu oznámil, že přijal rezignační dopis prezidenta Gotabaje Radžapaksy poté, co ověřil pravost dokumentu. Ten byl ve čtvrtek na Srí Lanku doručen letecky ze Singapuru. Hlava států uprchla ze země poté, co jeho sídlo napadli demonstranti. Informuje o tom agentura Reuters. „Od tohoto okamžiku přikročíme k ústavnímu jmenování nového prezidenta, “ uvedl předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena. Parlament se podle něj sejde v sobotu, aby zahájil proces volby nového prezidenta.

✅ Čínská ekonomika je na tom hůře, než se čekalo

Čínská ekonomika zaznamenala nejhorší čtvrtletí za více než dva roky poté, co zemí zmítá další vlna koronaviru a tvrdá opatření. Klesla o 2,6 procenta, tedy více než se čekalo. Hrubý domácí produkt v druhé největší světové ekonomice vzrostl meziročně za tři měsíce o 0,4 procenta, uvedl v pátek Národní statistický úřad. Což je o dost méně než 4,8 procentní nárůst zaznamenaný v předchozím čtvrtletí. 

✅ Zakladatel obchodů Zara jedná o koupi mrakodrapu na Manhattanu 

Španělský miliardář Amancio Ortega, zakladatel obchodů s oděvy Zara, jedná o koupi 64poschoďového mrakodrapu ve finančním distriktu v jižní části newyorského Manhattanu. S odvoláním na Ortegovu firmu Pontegadea o tom informovala agentura Reuters. Zmíněná společnost za nemovitost podle realitního webu The Real Deal zaplatí 500 milionů dolarů (12,2 miliardy korun). „Probíhají jednání a transakce by mohla být dokončena v příštích několika týdnech,“ uvedla společnost Pontegadea. Budova s luxusními byty se nachází na adrese Dutch Street 19 a je vysoká 234 metrů.

Stane se dnes

  • Ve 20:00 začne ve Velké Británii první debata kandidátů na post lídra britské Konzervativní strany. Vysílá ji televizní stanice Channel 4.
  • Estonská premiérka Kaja Kallasová má v parlamentu ohlásit demisi menšinové vlády a současně požádat o mandát pro novou vládu, opírající se po změnách ve vládní koalici o parlamentní většinu.
  • Americký prezident Joe Biden končí návštěvu Izraele a palestinského Západního břehu Jordánu.
  • Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho dvě dospělé děti, Donald Trump mladší a Ivanka Trumpová, se mají dostavit na dotazování pod přísahou v rámci vyšetřování rodinné firmy v New Yorku.