Čínská odveta: Peking uvalí cla na americké zboží za 60 miliard dolarů

Nakládka zboží v čínském přítavu

Nakládka zboží v čínském přítavu Zdroj: Reuters

Americko-čínská celní válka eskaluje. Peking oznámil uvalení dodatečných tarifů na americké dovozy v hodnotě zhruba 60 miliard dolarů. Čína tak reaguje na nedávné obdobné rozhodnutí ze strany USA.

Nová cla se týkají více než pět tisíc produktů a mají platit od 1. června, oznámilo čínské ministerstvo financí. Sazby se budou pohybovat mezi pěti a 25 procenty.

Čínský podíl na americkém exportu dosahuje 7,2 procenta a země je tak pro USA třetím největším obchodním partnerem. Celková hodnota zboží, které se loni vyvezlo z USA do Číny, dosáhla 120 miliard dolarů, cla se tak týkají poloviny amerických produktů určených pro Čínu.

Analytici obchodníka s cennými papíry Cyrrus stále předpokládají, že Washington a Peking se nakonec dokážou dohodnout a celní spory ukončit. Krátkodobý vývoj je podle nich ale stále nejistý. „Zvýšená nervozita negativně zasahuje rizikovější aktiva, jako jsou akcie a naopak posilují americké či německé vládní dluhopisy,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Michal Brožka.

Čínské opatření přichází poté, co Spojené státy minulý týden zvýšily clo na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů na 25 procent z dosavadních deseti. Americký prezidet Donald Trump na Twitteru varoval, že pokud Čína sáhne k odvetným krokům, bude to pro ni mít ještě vážnější důsledky.