Čínské metropole bojují s přehřátým realitním trhem, zavádí proto rázná omezení

Peking: rychlý, moderní a zkorumpovaný

Peking: rychlý, moderní a zkorumpovaný

Peking (ilustrační foto)
Peking, metro
Finance Street, Peking
Nezbývánež regulovat.Čínské hlavní město Pekingv příštím roce výrazně omezí registrace nových motorových vozidel.
Zasedání čínského parlamentu v Pekingu
6
Fotogalerie

Velká čínská města zahájila další kolo restrikcí ve snaze zchladit přehřátý realitní trh, kterému podle čínských médií už hrozí, že přeroste do stádia bubliny. Nemovitosti se minulý týden dostaly i na pořad jednání výročního zasedání čínského parlamentu, vláda přislíbila "zkrotit ceny realit na přehřátém trhu", uvedl list Financial Times.

Úřady v Pekingu a hlavních městech provincií Kuang-čou, Čeng-čou, Čchang-ša a Š'-ťia-čuang v poslední době zavedly přísnější omezení ve vlastnictví nemovitostí, a to zejména vyšší akontaci na druhý byt a restrikce na koupi druhého a třetího bytu.

Ceny bytů v Číně se podle šetření agentury Reuters v 70 městech v únoru meziročně zvýšily o 11,8 procenta po růstu o 12,2 procenta v lednu. Z jiných ukazatelů však vyplývá, že opatření přijatá ke zkrocení realitního trhu na podzim 2016 nemají žádoucí dopad.

Roční mírou růstu o 8,9 procenta se investice do nemovitostí letos v lednu a únoru zvyšovaly nejrychlejším tempem za dva roky. Přitom při přepočtu na podlahovou plochu činil nárůst 25,1 procenta. Čínský statistický úřad slučuje první dva měsíce roku, aby eliminoval vliv svátků v období nového lunárního roku.

"Není pochyb o tom, že horečka realitního trhu v některých městech nepolevila, spíš jsou vidět náznaky, že trh směřuje k bublině. A skrytá rizika nelze ignorovat," uvádí list centrální banky Financial News.

Peking se nyní snaží najít rovnováhu mezi finančními riziky a nespokojeností obyvatel, jakož i vyvarovat se prudkého propadu aktivity stavebního sektoru, který by ohrozil celou ekonomiku. Realitní trh je pro hospodářský růst Číny důležitý zvláště v době, kdy výrobci snižují investice do nových zařízení i výrobních prostor.