OECD varuje Čínu před obrovským růstem firemního dluhu v zemi

Si Ťin-Pching, čínský viceprezident

Si Ťin-Pching, čínský viceprezident Zdroj: reuters

čínský jüan
Ilustrační
Čínský prezident Si Ťin-pching se svým italským protějškem Sergiem Mattarellou
4
Fotogalerie

Tempo růstu čínské ekonomiky v letošním roce zřejmě zpomalí na 6,5 procenta a příští rok na 6,3 procenta, přestože vývoz by měl oživit díky posílení globální poptávky, uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Varovala však také před obrovským růstem firemního dluhu v zemi.

Firemní dluh v Číně činí zhruba 175 procent hrubého domácího produktu a je jedním z nejvyšších ve srovnání s dalšími rozvíjejícími se ekonomikami. Státní společnosti mají na celkové částce podíl zhruba 75 procent. OECD doporučila Číně, aby posílila snahy v boji proti růstu dluhu. Jedním z doporučení je odstranění nepřímých garancí pro státní podniky.

Odhad růstu pro letošní rok je shodný jako letošní cíl čínské vlády. Loni HDP Číny stoupl o 6,7 procenta, nejpomaleji za 26 let.

Někteří analytici věří, že nižší cíl růstu by poskytl politikům více prostoru pro boj s dluhovými riziky a pro prosazení bolestivých reforem. Ekonomický růst sice zůstává vysoký, ale postupně a přiměřeně slábne, spolu s tím jak populace stárne a ekonomika se postupně dostává do rovnováhy při svém přesunu od investic ke spotřebě.

Vývoz se má letos zvýšit o 3,4 procenta a příští rok o 3,3 procenta. Loni stoupl o 2,3 procenta. Přispět k tomu má růst globální poptávky. Růst dovozu naopak letos zpomalí na 7,7 procenta a ve 2018 na šest procent z loňských 8,6 procenta.

Druhá největší ekonomika světa podle OECD potřebuje více inovací, soukromého podnikání, efektivní vedení firem a reformu státního sektoru. Zpráva sice jasně neupozornila na hrozbu rostoucího protekcionismu ze strany Spojených států, poznamenala však, že protekcionismus u některých obchodních partnerů by mohl poškodit čínský vývoz.

Čína by však mohla zmírnit tento dopad podpisem dohod o volném obchodu s dalšími partnery, napsala agentura Reuters.