Čínský průmysl roste nejpomaleji za osm měsíců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Sasa Blau, E15

Růst v čínském zpracovatelském průmyslu se v listopadu zpomalil na nejnižší tempo za osm měsíců. Dnešní vládní údaje z ankety mezi nákupními manažery čínských firem potvrzují oslabování dynamiky druhé největší ekonomice světa.

Celkový index aktivity klesl na 50,3 bodu z říjnové úrovně 50,8 bodu. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali se snížením na 50,6 bodu. Hodnota indexu se dostala těsně ke klíčové padesátibodové hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Údaje ukázaly, že domácí poptávka po čínském průmyslovém zboží byla minulý měsíc silnější než zahraniční. Ukazatel nových vývozních zakázek klesl pod 50 bodů. Index zaměstnanosti je v pásmu poklesu od poloviny roku 2012.

Konečný index průmyslové aktivity, který z anket mezi nákupními manažery pořizuje banka HSBC, ukázal za listopad pokles na rovných 50 bodů z říjnových 50,4 bodu. Anketa HSBC na rozdíl od vládních údajů více zachycuje situaci menších firem, které pociťují větší tlaky ze strany slábnoucí poptávky.

Stát chystá podporu

Nepříznivé údaje z čínské ekonomiky vyvolávají v Pekingu tlaky na další podpůrná opatření. Centrální banka v listopadu nečekaně snížila úrokové sazby a analytici čekají nové kroky, pokud bude ekonomika dál ochabovat. Další nedávné údaje z čínské ekonomiky ukázaly výrazné ochabování v sektoru nemovitostí a pokles zahraničních investic.

Tempo růstu čínského HDP

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na 7,3 procenta, což bylo její nejslabší tempo za pět let. Oficiálním cílem vlády je dosáhnout v celém letošním roce hospodářského růstu 7,5 procenta. Ekonomové podle ankety Reuters čekají příští rok další zpomalení růstu na 7,1 procenta.

Slabší růst v Číně by mohl mít negativní dopady na celou světovou ekonomiku. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světového hospodářství a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží.