Čínský virus napadl čtvrt miliardy počítačů, obětí je i takřka pětina českých firem

kyberválka, kyberútok

kyberválka, kyberútok Zdroj: profimedia.cz

Fotografie počítače napadaného ransomware
Až milion dotazů na sekundu. Simulace kybernetických útoků pomocí technologie od Spirentu.
hackeři, kyberútok
4
Fotogalerie

Na internetu se rychle rozšířil škodlivý program Fireball původem z Číny, který nakazil na celém světě 250 milionů počítačů.

V České republice hrozba infikovala přes 18 procent organizací a firem. Uvedla to dnes antivirová firma Check Point, která hrozbu odhalila.

Fireball v počítači oběti přebírá kontrolu nad webovými prohlížeči a ovládá je. Má schopnost spouštět jakýkoli kód na infikovaných počítačích a stahovat jakýkoli soubor nebo škodlivý program. Zároveň dokáže převzít kontrolu a manipulovat s webovým provozem pro generování zisků z reklamy.

Za celou operací stojí digitální marketingová agentura Rafotech se sídlem v Pekingu, uvedl Check Point. Rafotech používá Fireball k manipulaci webových prohlížečů a změnám výchozích vyhledávačů a domovských stránek na falešné vyhledávače, které jednoduše přesměrují dotazy na yahoo.com nebo Google.com.

Falešné vyhledávače také sbírají osobní informace o uživatelích. Fireball může mimo jiné špehovat oběti, instalovat nové škodlivé programy nebo spouštět škodlivé kódy na infikovaných počítačích, což vytváří masivní bezpečnostní chybu v postižených strojích a sítích.

Nejvíce počítačů hrozba infikovala v Indii, kde bylo nakaženo deset procent všech PC, a v Brazílii, kde nákaza dosáhla 9,6 procenta.