Čínští úředníci za rok zpronevěřili skoro dva biliony

Čínský jüan

Čínský jüan Zdroj: reuters

Funkcionáři a úředníci letos v Číně zpronevěřili rozpočtové prostředky v celkové výši 487,2 miliardy jüanů (1,6 bilionu korun).

Za použití prostředků ze státního rozpočtu k jiným než stanoveným účelům bylo během roku potrestáno více než 8100 odpovědných osob, sdělil rovněž úřad. Největší škody, ve výši 49,4 miliardy jüanů, byly napáchány v oblasti přidělování sociálních bytů a trest za to stihlo 1300 lidí.

Dalších 970 vládních úředníků bylo shledáno vinnými ze zpronevěry finančních prostředků vyčleněných na snižování chudoby, a to v celkové výši 3,5 miliardy jüanů.

Podle údajů kontrolního úřadu bylo za finanční trestné činy odsouzeno přes 70 pracovníků osmi největších bank v zemi. Celková škoda, kterou tím způsobili, dosáhla 17,5 miliardy jüanů.

Boj proti porušování disciplíny a proti korupci se v Číně zintenzivnil po nástupu nového vedení země v roce 2012 v čele se Si Ťin-pchingem. Ten se v listopadu 2012 stal generálním tajemníkem vládnoucí komunistické strany a v březnu následujícího roku i prezidentem. Především se výrazně zpřísnila opatření ke kontrole činnosti státních úřadů.