Clinton pokáral Obamu za příliš tvrdou kritiku Wall Streetu

Barack Obama, Bill Clinton

Barack Obama, Bill Clinton

Americký prezident Barack Obama se s demokraty dopustili dvou klíčových politických chyb - nezvedli dluhový strop v době, kdy měli v Kongresu většinu, a selhali s vedením efektivní kampaně pro volby v roce 2010. Ve své nové knize to tvrdí demokratický exprezident USA Bill Clinton. V textu také naznačuje, že Obamova kritika Wall Streetu byla příliš tvrdá a měla opačný účinek.

Clinton se domnívá, že USA uvízly v nepořádku a že za některé obtíže může i Obama a demokraté. Obamovu kritiku finančníků z Wall Streetu nazval populistickou rétorikou. „Mnozí z nich mě podporovali, když jsem jim v roce 1993 zvedl daně, protože jsem neútočil na jejich úspěchy,“ citoval z knihy list New York Post.

V pořadí 42. prezident v knize podle listu The Washington Post dává tipy, jak sám zvládal hospodářství, a nabízí vlastní postřehy. Zhusta kritizuje republikány a podstatnou pozornost věnuje tomu, co nazývá neúnavnou republikánskou „protivládní ideologií“. V tom rozpoznává příčinu chudokrevné ekonomiky, vysoké nezaměstnanosti a americké neschopnosti konkurovat na světové scéně.

Dílo s názvem Back to Work: Why We Need Smart Government for a Strong Economy (Zpět do práce: Proč potřebujeme bystrou vládu pro silné hospodářství) se na pultech obchodů objeví v úterý.

Clintonova nová kniha je ve srovnání s jeho memoáry My Life (Můj život) z roku 2004 zaměřena tvrdě na politiku. Paměti, kterých se za první den prodalo 400 tisíc, byly čtenářsky velmi úspěšné.