ČNB letos zaznamenala méně padělaných peněz než loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Od ledna do konce září bylo v ČR zadrženo 3476 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. V meziročním srovnání je to pokles, loni za stejné období bylo odhaleno 4816 padělků. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou.

Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 2889. Jejich počet ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o více než 700. Stejně tak se meziročně snížil počet padělků v eurech a dolarech. Za tři čtvrtletí ČNB zadržela 78 padělků v dolarech, loni to bylo 636. V případě eur bylo odhaleno 463 padělků proti loňským 539.

Vedle padělků zadržela centrální banka během tří čtvrtletí 580 napodobenin, tedy meziročně o 29 méně. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jsou to například filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.

Za celý loňský rok bylo v Česku zadrženo 6002 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles o 527 kusů. Celkem 4541 z toho tvořily české bankovky a mince.

ČNB: Padělatelé v roce 2011 zfalšovali bankovky a mince za téměř tři miliony korun

Padělky českých bankovek většinou není těžké odhalit

Celkově bylo v ČR ke konci loňského roku v oběhu přes 2,1 miliardy bankovek a mincí, což je ve srovnání s rokem 2010 nárůst o zhruba 61 milionů. Z platných bankovek je nejvíce tisícikorun.