CSU odmítá výhružky Ankary, bezvízový styk s Tureckem vylučuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Představitelé německé vládní Křesťansko-sociální unie (CSU) ostře odmítli hrozbu Ankary, že vypoví dohodu o migraci s Evropskou unií, pokud Brusel do října nezruší vízovou povinnost pro turecké občany cestující do unijních zemí.

„Hrozby a ultimáta - nový styl Erdoganova Turecka. V otázce naplnění 72 podmínek pro zrušení víz nejsme na tureckém bazaru,“ řekl generální tajemník CSU Andreas Scheuer. „Bezvízový režim pro Turecko je v současnosné situaci zcela vyloučen,“ dodal.

Hrozby Turecka odmítla v neděli i mluvčí Evropské komise. Stejný postoj dnes zaujal také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. „Pro zrušení víz existují jasné podmínky, které musí Turecko všechny bez výjimky splnit, zejména protiteroristické zákony,“ uvedl podle agentury APA šéf rakouské diplomacie.

Ankara pohrozila Evropské unii ukončením dohody o uprchlících, pokud Brusel pro turecké cestující brzy nezavede bezvízový styk.

„Pokud nedojde k uvolnění vízového režimu, budeme nuceni odstoupit od dohody o zpětném přebírání osob a od dohody z 18. března,“ řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Vláda v Ankaře podle něj očekává konkrétní termín pro slíbené zrušení víz. „Může to být začátkem nebo v polovině října, ale čekáme pevné datum,“ dodal šéf turecké diplomacie.

Zmíněná dohoda Turecka a Evropské unie společně s postavením plotu v Makedonii na hranicích s Řeckem vedly k podstatnému poklesu počtu migrantů přicházejících na řecké ostrovy v Egejském moři.

Zatímco na začátku roku, v lednu a únoru, tam denně přibývalo téměř 2000 lidí, v červnu to bylo jen 50. V červenci tento počet ale opět stoupá, poznamenal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.