Vlna cunami na Filipínách už nehrozí, následné otřesy po silném zemětřesení mohou napáchat škody

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Zemětřesení o síle 7,5 stupně zasáhlo ostrov Mindanao na Filipínách, uvedlo Evropské seizmologické středisko (EMSC). Filipínské vulkanologické a seizmologického středisko (PHIVOLCS) nejprve varovalo před vlnou cunami a byla zahájena evakuace obyvatel ostrova Mindanao, později ale úřady varování odvolaly.

Varování před cunami dříve vydala také japonská meteorologická služba. Později uvedla, že u japonského tichomořského ostrova Hačidžódžima, přibližně 290 kilometrů jižně od Tokia, byly vidět vlny dosahující zhruba 40 centimetrů.

Zemětřesení vycházelo podle Evropského seizmologického střediska EMSC z hloubky 63 kilometrů, podle americké geologické služby USGS naopak z 32 kilometrů a mělo sílu 7,6, nikoliv 7,5 stupně. Po prvním otřesu podle EMSC následovala asi dvacítka dalších, z nichž nejsilnější měl 6,5 stupně.

Bližší podrobnosti o případných škodách nejsou v tuto chvíli k dispozici a oběti na životech hlášeny nejsou. PHIVOLCS informoval o poškozeném nákupním centru a škole.

Místní policejní velitel Raymark Gentallan agentuře Reuters řekl, že zemětřesení v blízkosti ohniska ve městě Hinatuan podle dostupných informací nezpůsobilo ztráty na životech, ale oblast se ocitla bez elektřiny.

Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se zde tektonické desky a zemětřesení jsou proto častá. V roce 1990 zemětřesení o síle 7,7 stupně připravilo na severu Filipín o život téměř 2000 lidí.