Další brazilský skandál: ministr plánoval mařit vyšetřování korupce

Romero Jucá

Romero Jucá Zdroj: Agencia Senado via Wikimedia Commons

Blízký spolupracovník úřadujícího brazilského prezidenta Michela Temera si kvůli skandálu musí vzít neplacené volno neurčené délky. Pouhé dva týdny poté, co se Temer ujal prezidentského úřadu. Ministr pro plánování Romero Juca byl při odposleších zachycen, jak plánuje mařit vyšetřování největšího korupčního skandálu v brazilské historii.

Na nahrávkách, které zveřejnil brazilský deník Folha de S. Paulo, Juca hovoří o tom, že bude torpédovat vyšetřování korupce ve státním ropném gigantu Petrobras a že odstaví prezidentku Dilmu Rousseffovou.

„To je nezbytné k vytvoření politického paktu, který by minimalizoval škody,“ řekl v rozhovoru se Sergiem Machadem. Ten až do nedávna šéfoval společnosti Transpetro, která je brazilskou největší společností na přepravu ropy a zemního plynu. Juca nahrávky odbyl s tím, že jeho komentáře byly vytrženy z kontextu.

Ozvala se ale i Rousseffová, která musela přede dvěma týdny odstoupit, protože musí čelit senátnímu vyšetřování z podezření z machinací s veřejnými prostředky. Nahrávky podle ní dokazují, že její vyšetřování senátním tribunálem je pouhou snahou chránit vysoce postavené politiky a byznysmeny namočené do korupce v Petrobrasu.