Další rána pro Volkswagen: Německé úřady začaly kvůli emisím vyšetřovat Porsche

V Evropě se podvod s emisemi u vozů z koncernu Volkswagen týká osmi milionů naftových motorů.

V Evropě se podvod s emisemi u vozů z koncernu Volkswagen týká osmi milionů naftových motorů. Zdroj: EPA

Protest proti Dieselgate. Volkswagen bude platit pokuty, možná náhrady některým majitelům, prodej mu ale v Evropě neklesl.
Automobilka Volkswagen v pátek nabídla, že v Evropě zaplatí motoristům případné daňové náklady.
Volkwagen má další emisní problém. Ozvala se Čína.
Porsche Macan Twin Turbo
Porsche 911 Cabriolet
17
Fotogalerie

Německé úřady vyšetřují, zda výrobce sportovních aut Porsche nepoužíval software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí výfukových plynů. Oznámil to Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA). 

Porsche patří do skupiny Volkswagen, zpráva je tak nejnovější ranou pro snahy koncernu zotavit se ze skandálu s emisemi, který byl odhalen loni na podzim.

KBA zkoumá software, který měří úhel volantu automobilu. Podle podezření mohl tento software zjistit, zda je auto právě laboratorně testováno, a pokud ano, přepnout vůz do režimu, kdy vypouští méně znečišťujících emisí, než za běžných jízdních podmínek.

Porsche obvinění odmítá. Mluvčí automobilky uvedl, že pohyby volantu nebyly použity k detekci toho, zda vůz zrovna prochází emisními testy. "To nebylo děláno u žádného z modelů Porsche," prohlásil mluvčí. Dodal, že automobilka s KBA plně spolupracuje, napsala agentura Reuters.

KBA již provádí podobné vyšetřování u další značky Volkswagenu, a to výrobce luxusních vozů Audi. Divize Audi dodává motory pro Porsche.

Volkswagen loni v září přiznal, že instaloval do svých vozů s naftovým motorem software, který umožňoval při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Automobilka se již dohodla s americkými úřady na mnohamiliardovém urovnání a další miliardy utratí za opravy aut a urychlení vývoje elektrických vozů.