Američané našli u Audi další software pro obcházení testů

Audi A3

Audi A3 Zdroj: E15 Anna Vackova

Audi A1 Sportback
Audi A6 Avant 3.0 TDI quattro
Audi TT RS
Protest proti Dieselgate. Volkswagen bude platit pokuty, možná náhrady některým majitelům, prodej mu ale v Evropě neklesl.
Emise automobilů
9
Fotogalerie

Kalifornský regulační úřad našel v některých vozech značky Audi ze skupiny Volkswagen další software, který umožňuje manipulovat s emisními testy. Tentokrát jde o zařízení, které při testech snižuje emise oxidu uhličitého, napsal německý nedělník Bild am Sonntag.

Podle Bildu, který necituje žádné zdroje, nový software objevil kalifornský úřad pro čistotu ovzduší (CARB). Ten figuroval i v loňském nálezu softwaru, který v naftových vozech Volkswagenu snižoval při testech emise oxidů dusíku. CARB i Audi se agentuře Reuters ke zprávě odmítly vyjádřit.

Podle listu obsahují software snižující ve zkušebních podmínkách emise oxidu uhličitého i naftové a benzinové vozy Audi prodávané v Evropě. Zařízení firma instalovala do vozů s určitým typem automatické převodovky a spouští se, když zjistí, že se neotáčí volant, uvedl Bild. Podle listu se přestal tento software instalovat letos v květnu a Audi kvůli této praxi potrestala několik svých inženýrů.

Loni v září americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen po odhalení skandálu v USA přiznal, že po celém světě instaloval software umožňující manipulace s emisemi oxidů dusíku do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně značek Audi a Škoda.