Další šíření eboly může západ Afriky připravit o 33 miliard dolarů

pracovníci Červeného kříže prochází jedním z táborů v karanténě v liberijské Monrovii

pracovníci Červeného kříže prochází jedním z táborů v karanténě v liberijské Monrovii Zdroj: ctk

Pokud se šíření eboly nepodaří zastavit, mohou do konce nadcházejícího roku činit hospodářské dopady virové infekce na západní Afriku 32,6 miliardy dolarů (přes 708 miliard korun). Ve své analýze to uvedla uvedla Světová banka. Dosud nejhorší epidemie eboly v Africe zabila přes 3400 lidí, především v Libérii, Guineji a Sieře Leone.

„Obrovských ekonomických nákladů nynější nákazy pro postižené země a pro svět je možné se vyhnout dalšími rozumnými investicemi do zlepšování zdravotnických systémů,“ uvedl v prohlášení prezident Světové banky Jim Yong Kim.

Světová banka již v září varovala, že epidemie může být pro ekonomiku trojice nejpostiženějších zemí katastrofální. Podle tehdy zveřejněných nejhorších scénářů by řádění viru příští rok zpomalilo hospodářský růst Guineje o 2,3 procentního bodu, Siery Leone o 8,9 procentního bodu a v nejhůře postižené Libérii dokonce o 11,7 procentního bodu.

Spojené státy nedávno slíbily, že na boj s ebolou v následujícím půlroce vynaloží nejméně tři čtvrtě miliardy dolarů. Do boje proti viru vyrazí na západ černého kontinentu na 4000 Američanů, uvedl šéf amerického vojenského velitelství v Africe, generál David Rodriguez.