Dán byl shledán vinným, že vstoupil do řad Islámského státu

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu Zdroj: ctk

Dánský soud shledal 24letého majitele kodaňské pizzerie vinným z toho, že se připojil k radikální organizaci Islámský stát (IS) s cílem bojovat v Sýrii. Jedná se o první takový případ v Dánsku. Rozhodnutí o výši trestu by měl soud vynést v pátek, uvedla agentura AP s tím, že dotyčnému hrozí sedmileté vězení. Podle agentury Reuters by verdikt mohl být znám už dnes.

Hamza Cakan, který má dánské a turecké občanství, přiznal, že v Sýrii skutečně byl, a to hned dvakrát v roce 2013. Tvrdí ovšem, že tam nebojoval, ale pracoval pro Islámský stát jako pekař.

Cakan byl zatčen loni v březnu, když se pokusil znovu do Sýrie odcestovat. Dánská rozvědka uvedla, že do řad Islámského státu v Sýrii a Iráku vstoupilo více než 125 lidí z Dánska a nejméně 27 jich tam v bojích zahynulo.

V minulém roce Dánskem otřásl útok dvaadvacetiletého Dána palestinského původu Omara Abdela Hamida El-Husseina, který 14. února v Kodani nejprve střílel na účastníky semináře o islamismu a svobodě slova a poté před kodaňskou synagogou. Jeho obětí se tehdy stali dva lidé, pět policistů bylo zraněno.