Tvrdá rána pro IS: irácká armáda dobyla Fallúdžu. Na řadě je Mosul

Irácké síly ve městě Fallúdža

Irácké síly ve městě Fallúdža Zdroj: ctk/AP

Irácká armáda ve městě Fallúdža
Irácká armáda ve městě Fallúdža
Irácká armáda ve městě Fallúdža
Irácká armáda ve městě Fallúdža
Fallúdža, Irák (ilustrační foto)
9
Fotogalerie
Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil vítězství vládních sil nad radikály z organizace Islámský stát (IS) ve městě Fallúdža. Armáda se nyní zaměří na dobytí Mosulu, druhé islamistické bašty v Iráku, řekl Abádí v nočním televizním projevu. V Iráku podle něj není místa pro Islámský stát.

Po zhruba čtyřech týdnech od zahájení armádní ofenzivy proti Fallúdži se vládním silám podařilo proniknout do centra města a dobýt tam hlavní komplex vládních budov a nemocnici. Podle iráckého vojenského činitele má armáda pod kontrolou zhruba 90 procent města.

Mluvčí amerického ministerstva obrany potvrdil, že irácké jednotky dobyly centrum Fallúdže a teď se snaží vyhnat radikály z IS ze zbývajících lokalit. Podle iráckého velitele, který hovořil s agenturou AP, americká a irácká letadla útočí na ostřelovači a další stanoviště IS. Jednotky mezitím vstupují do čtvrti Golan na severu města a jiných menších oblastí.

Irácké síly podle vysoce postavených činitelů mezitím jižně od Mosulu otevřely druhou frontu v rámci připravovaného útoku na toto město. Elitní protiteroristické síly a dvě armádní divize se vydaly k letišti, které hraje klíčovou roli pro opětovné dobytí Mosulu. Ten je největším městem na severu Iráku a faktickým hlavním městem IS v této zemi. Irácké síly postup zahájily za podpory leteckých údajů koalice v čele s USA, uvedli činitelé, které cituje Reuters.

Takzvaný Islámský stát obsadil Fallúdžu v roce 2014. Z města uprchly desetitisíce lidí, v minulých dnech začal IS civilisty z města pouštět. Někteří na cestě do bezpečí neváhali přeplavat řeku Eufrat. Podle odhadu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) vyhnala současná ofenziva z domovů více než 81 tisíc lidí.

Ve městě jsou nyní potřeba stany, voda a další zásoby. Abádí po setkání s představiteli OSN nařídil nouzová opatření, jako je zřízení mobilních klinik, rozmístění nádrží s vodou a očkování dětí.

Do bojů o Fallúdžu jsou zapojeny také šíitské milice a policie. Jejich podíl na ofenzivě vládních sil ovšem výrazně vyhrotil napětí mezi šíity a sunnity v Iráku. Sunnitští politici a obhájci lidských práv obviňují příslušníky pověstných šíitských milicí z toho, že se v minulých dnech dopustili řady skutků odplaty na sunnitech žijících v okolí Fallúdže.

Organizace Human Rights Watch (HRW) oznámila, že bylo zastřeleno 17 mužů z jednoho sunnitského kmene. Šíitské milice podle HRW také stovky sunnitů zajaly a těžce je týraly kvůli jejich údajné spolupráci s IS.

Ovládnutí Fallúdže podle analytiků bude pro Islámský stát tvrdou ranou, neboť ohrozí morálku jeho bojovníků i rekrutování nových sil. Zároveň se uleví Bagdádu, který je od města vzdálen asi 50 kilometrů.