Dánská protiimigrantská strana bude druhá nejsilnější v parlamentu

Kristian Thulesen Dahl

Kristian Thulesen Dahl Zdroj: ctk

Před více než 15 lety tehdejší dánský sociálnědemokratický premiér Poul Nyrup Rasmussen v parlamentu prohlásil, že Dánská lidová strana (DF) nikdy nebude uznána jako strana hlavního politického proudu kvůli svým radikálním protipřistěhovaleckým názorům. Ve čtvrtek se ale pětačtyřicetiletý předseda strany Kristian Thulesen Dahl mohl radovat ze senzačního zisku 21 procent hlasů v parlamentních volbách, díky nimž se DF stává druhou nejsilnější stranou v dánském parlamentu.

Na zajímavý vývoj v Dánsku upozornil evropský zpravodajský server Politico. Dánsko se ale změnilo. Dánská lidová strana, která vystupuje proti přijímání a podpoře imigrantů a také proti Evropské unii, zaznamenala ve čtvrtečních volbách svůj vůbec nejlepší výsledek v historii. Ve srovnání s hlasováním v roce 2011 má nyní téměř dvojnásobnou podporu voličů.

Odstupující sociálnědemokratická premiérka Helle Thorningová-Schmidtová vypsala řádné parlamentní volby v době, kdy se Dánové čím dál víc obávají, že jejich systém štědrých sociálních výhod zneužívá řada přistěhovalců z Balkánu i mnozí ze zhruba 14 tisíc loňských žadatelů o azyl, kteří přišli převážně z muslimských zemí.

Ve snaze získat větší podporu voličů dosavadní vládní sociální demokraté i hlavní opoziční Liberální strana Venstre slibovaly v předvolební kampani, že přitvrdí svůj postoj k imigraci. „Pokud přijdete do Dánska, musíte pracovat,“ zněl jeden ze sloganů sociálních demokratů.

Zpřísníme legislativu týkající se přistěhovalectví a přijímání rodinných příslušníků imigrantů

Populistická Dánská lidová strana je však podstatně radikálnější. „Zpřísníme legislativu týkající se přistěhovalectví a přijímání rodinných příslušníků imigrantů a znovu zavedeme kontroly na hranicích (s Německem a Švédskem),“ řekl listu Financial Times vůdce parlamentního výboru DF Peter Skaarup.

Dánsko je stále ještě otřeseno z útoků dvaadvacetiletého Dána palestinského původu Omara Abdela Hamida El-Husseina, který 14. února v Kodani nejprve střílel na účastníky semináře o islamismu a svobodě slova a poté před kodaňskou synagogou. Jeho obětí se tehdy stali dva lidé, pět policistů bylo zraněno.

Dvanáctiprocentní podíl přistěhovalců v Dánsku

První a druhá generace přistěhovalců dnes tvoří 12 procent z celkových 5,6 milionu lidí, kteří v Dánsku žijí. „Imigrace byla klíčovým a rozhodujícím tématem volební kampaně,“ řekl deníku The New York Times profesor politologie z Kodaňské univerzity Kasper Hansen. „Debata se soustředila především na počet dělníků přicházejících ze zemí jako je Bulharsko a Rumunsko, na to, jaké sociální dávky by měli dostávat, a zda by Dánsko mělo přijímat další migranty, kteří připlouvají k jižnímu pobřeží Evropy,“ dodal.

Otázkou nyní je, zda Dánská lidová strana vstoupí do nové vlády. Pokud se tak stane, mohl by se její předseda Thulesen Dahl stát příštím dánským ministrem financí, napsal server Politico. Vše bude záležet na jednáních s šéfem vítězného bloku středopravých stran Larsem Løkkem Rasmussenem z Liberální strany Venstre. „Nebojíme se jít do vlády, pokud je to místo, kde budeme moci uplatňovat největší vliv,“ prohlásil ve čtvrtek Dahl.