Dánsko prodloužilo kontroly na hranici s Německem, skončí v květnu

Pasová kontrola na nádraží v Kodani

Pasová kontrola na nádraží v Kodani Zdroj: ctk/ap

Dánsko se kvůli trvající migrační krizi rozhodlo, že prodlouží kontroly na hranicích s Německem. Opatření bude platit do 3. května, oznámilo ministerstvo pro migraci a integraci.

Dánsko zavedlo dočasné hraniční kontroly 4. ledna v reakci na podobné opatření Švédska. Kodaň se totiž obávala, že by v zemi mohly uvíznout velké počty migrantů mířících právě na švédské území. Od té doby už Dánové opatření několikrát prodloužili.

Dnes dánská vláda zachování platnosti kontrol zdůvodnila tím, že stále trvá možnost, že se v Dánsku budou hromadit imigranti.

Úřady mohou zabavovat majetek

Dánsko čelící jako další evropské státy migrační vlně zásadně zpřísnilo svou uprchlickou politiku. Kritiku od obhájců lidských práv vyvolal především zákon, který umožňuje dánským úřadům zabavovat migrantům cennosti a hotovost nad 10 tisíc dánských korun (36 tisíc korun). Tyto prostředky se následně používají na financování pobytu uprchlíků v zemi.

Cílem přísných azylových zákonů je omezit příliv uprchlíků, jichž loni v Dánsku požádalo o azyl 21 300. V přepočtu na počet obyvatel šlo o největší množství po Finsku, Rakousku, Německu a Švédsku.