Dánsko zvažuje zákaz kouření. Cena za barel ropy klesla pod sto dolarů

Dánsko zvažuje zvýšení věkového limitu pro kouření.

Dánsko zvažuje zvýšení věkového limitu pro kouření. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Dánsko plánuje omezení kuřáků

Vláda v Dánsku zvažuje zvýšení věkového omezení pro nákup cigaret a tabákových výrobků. Tamní ministr zdravotnictví Magnus Heunicke uvedl, že kabinet je připraven případně zavést zákaz prodeje tabákových výrobků lidem narozeným po roce 2010. „Pokud to bude nezbytné, jsme připraveni zakázat prodej této generaci progresivním zvýšením věkového limitu,“ uvedl Heunicke. 

Právě kouření je totiž nejčastější příčinou rakoviny v Dánsku, ročně kvůli tomu v severské zemi zemře přes 13 tisíc lidí. Zároveň až 31 procent mladých Dánů mezi 15. až 31. rokem života aktivně kouří. S vládním plánem podle sociologického průzkumu souhlasí 61 procent dánských obyvatel. Podobný zákaz v současné době zvažuje také vláda na Novém Zélandu. 

Jednání s Ruskem jsou už realističtější, řekl Zelenskyj 

Ve svém nočním videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že jednání o příměří s Ruskou federací začínají být realističtější, nicméně stále je potřeba čas. Podle něj je pro vítězství Ukrajiny zapotřebí práce všech Ukrajinců, a to včetně vyjednávacího týmu. „Všichni chceme mír a vítězství co nejdříve,“ dodal ukrajinský prezident a vyzval národ k trpělivosti. Zdůraznil, že „každá válka končí dohodou“.

Zelenského poradce Mychajlo Podoljak, který je členem vyjednávacího týmu, uvedl, že mezi požadavky Ruska a ukrajinskými prioritami jsou stále zásadní rozpory, ale přesto je tam prostor pro kompromis. Na druhou stranu ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že ukrajinští lídři dosud nepřistoupili k jednání dostatečně seriózně a že nejsou ochotni hledat řešení přijatelné pro obě strany.

Rusko na začátku jednání o příměří požadovalo, aby se o polovinu snížila velikost ukrajinské armády a aby se země vzdala aspirací na vstup do západních struktur. Prezident Zelenskyj opakovaně prohlásil, že vstup do Severoatlantické aliance momentálně není na stole, nicméně zároveň Ukrajina odeslala přihlášku do Evropské unie. 

Mezitím Senát USA v úterý jednomyslně schválil rezoluci, jež označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a vyzývá Mezinárodní trestní soud v Haagu a ostatní státy k vyšetřování ruské armády kvůli případným válečným zločinům spáchaným během ruské invaze na Ukrajinu. 

Z trhů a burz

Akcie posílily 

Americké akcie výrazně posílily. Pokles cen ropy a údaje o výrobních cenách ve Spojených státech pomohly zmírnit obavy investorů z inflace. Pozornost se nyní soustředí na měnovou politiku americké centrální banky (Fed). Předpokládá se, že Fed ve středu poprvé za tři roky přikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Dow Jonesův index si připsal 1,82 procenta a uzavřel obchodování na 33.544,34 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 2,14 procenta na 4262,45 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 2,92 procenta na 12.984,62 bodu.

Cena ropy poklesla

Cena severomořské ropy Brent poprvé od začátku března klesla pod 100 dolarů za barel. Americké ministerstvo práce oznámilo, že meziměsíční růst výrobních cen v USA v únoru zpomalil na 0,8 procenta z lednového 1,2 procenta. Únorový růst tak byl o něco pomalejší, než očekávali analytici. Ti jej podle agentury Reuters odhadovali na 0,9 procenta.

Očekává se, že Fed ve středu zvýší svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Banka by rovněž mohla naznačit, jakým tempem bude ve zvyšování úroků pokračovat v příštích měsících.

Tweet dne

V Kyjevu se předsedové vlád České republiky, Polska a Slovinska sešli s ukrajinským prezidentem a předsedou vlády. Jedná se o první oficiální zahraniční delegaci od začátku války 24. února.

Stane se dnes 

  • Německá automobilka BMW zveřejní výroční zprávu za loňský rok. Kvartální výsledky zveřejní Accenture, FedEx, GameStop a Foxconn.
  • Mezinárodní soudní dvůr v Haagu vynese rozhodnutí ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Ukrajina požaduje od nejvyšší soudní instance OSN příkaz ruskou invazi přerušit.
  • Pokračovat mají rozhovory ukrajinských a ruských vyjednávačů. 
  • Rusko má splatit úroky ze státních dluhopisů denominovaných v dolarech v objemu kolem 117 milionů dolarů. Moskva avizovala, že zemím, které nepovažuje za přátelské, by mohla kvůli západním sankcím platbu odeslat v rublech. V takovém případě ratingové agentury zřejmě oznámí, že Rusko je v platební neschopnosti. Podle CNN by to bylo poprvé od bolševické revoluce před více než sto lety, kdy země nesplní závazky vůči zahraničním věřitelům.
  • Americká centrální banka (Fed) na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách. Ekonomové očekávají, že Fed poprvé od konce roku 2018 přistoupí ke zvýšení základní úrokové sazby. Zároveň zveřejní aktualizovanou makroekonomickou prognózu.