Dánsku bude poprvé v historii vládnout žena

Helle Thorningová-Schmidtová

Helle Thorningová-Schmidtová Zdroj: wikimedia.org

Budoucí nová dánská sociálnědemokratická premiérka Helle Thorningová-Schmidtová, jejíž koalice vyhrála čtvrteční parlamentní volby, zahájila předběžné rozhovory o vytvoření vlády s koaličními stranami. Prohlásila to ve svém prvním rozhovoru pro televizi po volbách s tím, že ale nehodlá nijak pospíchat a chce plně využít času, který má k dispozici. Žádný termín pro ukončení koaličních jednání zákony nestanovují, napsala agentura APA.

Čtyřiačtyřicetiletá Thorningová-Schmidtová bude první ženou v čele dánské vlády. Ve čtvrtek v noci ohlásila vítězství své koalice. „Dnes jsme psali dějiny,“ prohlásila politička, která svou kampaň založila na boji proti ekonomické krizi a nezaměstnanosti.

Dosavadní premiér Lars Lökke Rasmussen, jehož koalice pravého středu volby prohrála, podal dnes dopoledne u královny Margrethe II. formálně demisi. „Naše vláda už nemá podporu v parlamentu,“ řekl ve čtvrtek Rasmussen (47) televizní stanici TV2.

Levicový blok, jehož stoupenci se vyrojili v ulicích dánských měst a bouřlivě oslavovali, získal 89 poslaneckých mandátů. Pravý střed, který vládl deset let, má 86 křesel. Čtyři mandáty v celkem 179členném parlamentu jsou po dvou rezervovány pro autonomní území Grónsko a Faerské ostrovy. Tito poslanci se volí jindy a zůstávají proto zatím ve funkci i v novém parlamentu. Rozložení sil by však měnit neměli, napsala AFP.

Thorningová-Schmidtová slaví se svými příznivci v ulicích KodaněThorningová-Schmidtová slaví se svými příznivci v ulicích Kodaně | CTK/APThorningová-Schmidtová slaví se svými příznivci v ulicích Kodaně

Budoucí premiérka dnes po půlnoci prohlásila, že chce vytvořit menšinovou koaliční vládu ze své Sociálnědemokratické strany (SD), Socialistické lidové strany (SFP) a Radikální strany Venstre, která se již dříve odštěpila od dosud vládní Liberální strany Venstre. Jako „poskytovatel většiny v parlamentu“ by této koalici mělo sloužit sdružení levicových skupin a sociální liberálové, kteří ve volbách získali největší přírůstky hlasů.

Sama sociální demokracie budoucí premiérky přitom dosáhla nejhorších volebních výsledků od roku 1903, když nyní získala jen 24,9 procenta hlasů. Zůstala však největší levicovou stranou a může využít toho, že celkově levice zřetelně posílila.

Pozorovatelé předpokládají, že vítězství levice sníží vliv populistické Dánské lidové strany (DVP) na politiku země. DVP, která tolerovala pravicovou menšinovou vládu, svými častými podmínkami a vynucovanými ústupky učinila politiku koalice „nekonzistentní“. Vynutila si především zpřísnění přistěhovalecké a proticizinecké politiky, včetně kontroverzního obnovení celních kontrol na dánsko-německé hranici.

„Hluboko do dánských konzervativních kruhů panuje shoda, že spolupráce dosavadní koalice s pravicovými populisty z DVP zcela zničila politickou kulturu v zemi,“ napsal dnes renomovaný deník Jyllands-Posten. „Jedna éra dánské politiky tak končí. Avšak komplikované složení nového parlamentu lze za vyjádření důvěry sociální demokratce Helle Thorningové-Schmidtové považovat jen s velkými výhradami,“ dodává.

Helle Thorningová-Schmidtová

Thorningová-SchmidtováThorningová-Schmidtová | wikimedia.org

Snacha bývalého šéfa britských labouristů Neila Kinnocka se za šest let v čele dánských sociálních demokratů dokázala zbavit image prominentní političky se zálibou v luxusu a přesvědčila voliče o své schopnosti pomoci dánské ekonomice a se svou stranou vyhrála volby, čímž ukončila deset let vlády pravého středu v Dánsku. Zlomyslnou přezdívku Gucci-Helle vynesla vždy elegantní političce záliba v drahých oděvech a kabelkách. Obvykle klidnou Thorningovou-Schmidtovou to rozčílilo a svým odpůrcům vzkázala: „Neříkejte mi Gucci jen proto, že nechodím oblékaná v hadrech jako vy!“ Dokázala obhájit rozhodnutí poslat starší dceru do soukromé školy a svedla bitvu s médii, která ji s jejím manželem vinila z daňových úniků. Jako kandidátka Sociálnědemokratické strany (SD) nahradila v jejím čele Mogense Lykketofta po volbách v roce 2005, pouhé dva měsíce po svém vstupu do dánského parlamentu. Stranu vedla do parlamentních voleb v roce 2007, kde ale sociální demokraté nezískali většinu.