Dárci slíbili přes tři miliardy dolarů na obnovu Nepálu

Následky zemětřesení v Nepálu

Následky zemětřesení v Nepálu Zdroj: ctk

Více než tři miliardy dolarů (přes 73 miliard korun) slíbili na dnešní dárcovské konferenci zástupci zemí a mezinárodních organizací na obnovu Nepálu, který v dubnu a květnu postihla ničivá zemětřesení. Nejvíce - miliardu dolarů - poskytne sousední Indie, téměř půl miliardy dá Čína.

Nepál odhadl náklady na obnovu škod v příštích pěti letech na více než 6,6 miliardy dolarů, což odpovídá asi třetině hrubého domácího produktu této země. Část z toho je podle médií připravena uhradit nepálská vláda.

Otřesy půdy z 25. dubna a pak z 12. května zabily celkem 8832 lidí, dalších více než 22 tisíc zranily a desítky tisíc připravily o přístřeší. Nepálská vláda odhadla náklady na obnovu škod na více než 6,6 miliardy dolarů, což odpovídá třetině hrubého domácího produktu této země.

Indie nabídla Nepálu miliardu dolarů; čtvrtina má být ve formě dotací a zbytek v podobě půjček. Slíbená částka nezahrnuje peníze, které Indie slíbila již dříve. „To znamená, že naše celková pomoc Nepálu v příštích pěti letech dosáhne dvou miliard dolarů,“ řekla na dárcovské konferenci v nepálské metropoli Káthmándú indická ministryně zahraničí Sušma Svaradžová.

Čínský ministr zahraničí Wang I sdělil, že jeho země vyčlenila na pomoc Nepálu 483 milionů dolarů. Neupřesnil však, v jaké podobě bude tato částka poskytnuta, v minulosti ale Čína obvykle poskytovala dotace.

Mezi dalšími velkými dárci jsou Asijská rozvojová banka, která slíbila pomoc ve výši 600 milionů dolarů, Japonsko, které dá 260 milionů dolarů, Spojené státy, které pošlou do Nepálu 130 milionů dolarů, a Evropská unie se slibem 100 milionů dolarů. Světová banka slíbila na obnovu Nepálu 500 milionů dolarů.

Nepál patří mezi nejchudší země světa, kde každý čtvrtý občan žije za méně než 1,25 dolaru (30 korun) na den. Počet lidí žijících v chudobě po zemětřesení vzrostl o 700 tisíc, uvádějí vládní činitelé.

Šárka Litvinová: Kolektivní vlastnictví způsobuje spíš potíže