Debalceve je plně v rukou povstalců, ti obsazují i okolní obce

Ústup ukrajinských jednotek z Debalceve

Ústup ukrajinských jednotek z Debalceve Zdroj: ctk/ap

Z Debalceve odešlo 90 procent ukrajinských vojáků a město je plně pod kontrolou separatistů. Oznámil to dnes v Kyjevě mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Anatolij Stelmach. Palba v okolí Debalceve ale neustala a povstalci v noci obsadili další tři okolní obce. Podle separatistů armáda ostřeluje Doněck, podle Kyjeva vzbouřenci soustřeďují síly u Mariupolu. Povstalečtí velitelé tvrdí, že tento důležitý přístav na březích Azovského moře ovládnou do dvou týdnů

Ukrajinská armáda ve středu v Debalceve utrpěla těžkou porážku a pod tlakem povstaleckých oddílů musela důležitou železniční křižovatku vyklidit. Informace o obětech se různí, vzbouřenci počítají ukrajinské ztráty na tisíce, Kyjev hovoří o desítkách mrtvých. Vzbouřenci zřídili v Debalceve vojenské velitelství a mrtvé vyvážejí za hranice do ruského Rostova, píše agentura Unian.

Debalcevské nádraží, strategicky významná železniční křižovatka mezi Doněckem a Luhanskem, je srovnáno se zemí. Povstalecké zdroje uvedly, že někdejší nádraží připomíná měsíční krajinu, prostor je pokryt krátery po raketách a dělostřeleckých granátech.

Boje neustaly

Povstalci oznámili, že jižně od Debalceve armáda ztratila dalších 40 mužů. Separatistické jednotky podle mluvčího povstaleckého ministerstva obrany Eduarda Basurina obsadili v okolí města obce Hostra Mohyla, Savelivka a Bulavyne. Armáda údajně v noci dvanáctkrát porušila příměří, což podle Basurina vyvolalo náležitou odpověď povstaleckých zbraní.

Doněcká radnice oznámila, že armádní jednotky po delší době obnovily ostřelování města. Šest dělostřeleckých granátů prý dopadlo do dvou obytných čtvrtí a pobořilo několik domů. Útok, který velení ukrajinské armády popřelo, se podle povstalců obešel bez obětí.

Armádní mluvčí Andrij Lysenko v Kyjevě oznámil, že povstalci soustředili značnou palebnou sílu u Novoazovska, města vzdáleného asi 40 kilometrů od přístavu Mariupol. K útoku na pozice vládních jednotek se vzbouřenci zatím neodhodlali, zprávy ukrajinských médií o ostřelování Mariupolu z moře Lysenko nepotvrdil.

„Dobytí Mariupolu je záležitost doslova dvou týdnů,“ tvrdí velitelé separatistů podle ruského internetového listu Gazeta.ru. Ukrajinská armáda je podle separatistů demoralizovaná po těžkých ztrátách a prohře v Debalceve, kde jen tanků prý povstalci ukořistili okolo 90. V Mariupolu prý separatisty podporuje drtivá většina místních obyvatel. Ukrajinští provládní dobrovolníci naopak tvrdí, že jsou sice pod palbou z povstaleckých minometů a tanků, ale obklíčení, natož pád největšího azovského přístavu bezprostředně nehrozí.

Povstalci slibují plnění dohod

Vzbouřenci údajně pokračují ve stahování těžké vojenské techniky z bojové linie, jak to znepřáteleným stranám ukládají mírové dohody z minulého týdne. Podle Basurina bylo z fronty odsunuto dalších 20 kusů těžké výzbroje. Další zbraně budou vyvedeny v návaznosti na dodržování příměří.

V místech, kde se nebojuje, budou těžké zbraně staženy během tří až čtyř dnů, uvedl Basurin. Za příznivých okolností tak prý separatisté mohou z fronty odsunout těžkou výzbroj dokonce dřív než za 14 dnů, jak jim to ukládají minské dohody. „Jakmile to umožní situace, budou zbraně odsunuty i z Debalceve,“ řekl Basurin ruské televizi Rossija 24.