Deloitte: Investoři ve střední Evropě věří trhům téměř stejně jako v roce 2007

Index důvěry soukromého kapitálu Deloitte červen 2014

Index důvěry soukromého kapitálu Deloitte červen 2014 Zdroj: Marek Schawrzmann

Důvěra investorů v oblasti soukromého kapitálu ve střední Evropě se přibližuje se maximu, které tento region zažíval v předkrizových letech 2003 až 2007. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu poradenské společnosti Deloitte. "Podíl respondentů, kteří očekávají nárůst obchodní aktivity, vzrostl na 60 procent. To je dvakrát více než při posledním průzkumu," komentoval výsledky partner Deloitte Garret Byrne.

Podle Byrna tak výsledek představuje vůbec nejvyšší stupeň vyjádřené důvěry za poslední dva roky. Nejde prý jen o to, že se situace konečně začala zlepšovat v porovnání s minulými obtížnými roky, ale celkově je nálada obchodníků mnohem optimističtější.

Na růst důvěry může mít vliv mnoho faktorů. Podle Byrna již mnozí přestali vnímat situaci v Evropě jako „hraničící s kolapsem“ a někteří investoři, zejména ze Spojených států, se opět zaměřili na Evropu a středoevropský region.

Loni jsme byli svědky ukončení několika fondů a očekává se, že další budou následovat, což znamená, že budou moci být realizovány nové investice

V letošním průzkumu vzrostl také téměř na pětinu podíl respondentů, kteří očekávají, že se budou více zaměřovat na získávání peněz. Ekonomické podmínky pomáhají trhu znovu získat ztracenou dynamiku.

Dvě třetiny respondentů očekávají, že se ekonomický propad bude snižovat, což představuje nárůst proti 43 procentům z minulého průzkumu a zároveň jde o nejvyšší úroveň vyjádřené důvěry v ekonomickou situaci od roku 2004, kdy se osm zemí ze středoevropského regionu připojilo k EU.

Index důvěry soukromého kapitálu Deloitte červen 2014Index důvěry soukromého kapitálu Deloitte červen 2014|Marek SchawrzmannIndex důvěry soukromého kapitálu Deloitte

Více než čtvrtina respondentů (27 procent) očekává, že půjčky a úvěry budou dostupnější. Jde o nejvyšší stupeň důvěry v dluhový trh za poslední tři roky. Přístup k finančním zdrojům umožňuje podnikům a fondům soukromého kapitálu investovat do budoucnosti.

Index je založen na odpovědích od odborníků z investorských společností z ČR, Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Moldavska, Bulharska, Chorvatska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Černé Hory, Makedonie, Albánie, Estonska, Litvy a Lotyšska.