Do Finska míří méně uprchlíků, než se čekalo

Uprchlíci na hraničním přechodu Beremend mezi Chorvatskem a Maďarskem

Uprchlíci na hraničním přechodu Beremend mezi Chorvatskem a Maďarskem Zdroj: ctk/ap

Finsko výrazně snížilo odhad očekávaných azylových žádostí pro letošní rok z dosavadních 50 tisíc na 30 tisíc až 35 tisíc. Podle televize YLE to dnes oznámilo finské ministerstvo vnitra s tím, že počet žadatelů o azyl se nově snížil až o polovinu. Za uplynulý týden přišlo do Finska zhruba 1600 lidí hledajících ochranu, dosud činil týdenní průměr okolo 3000 azylantů.

Finsko dosud očekávané počty azylantů zvyšovalo, v posledních několika týdnech z počtu 15 tisíc dospělo až k odhadu 50.000 azylových žádostí. Nyní v reakci na značný útlum zájmu o azyl v zemi čísla upravilo na aktuálních až 35 tisíc žádostí. Ministerstvo vnitra zároveň nevyloučilo další změny s ohledem na vývoj uprchlické krize v ostatních evropských zemích.

Letos ve Finsku požádalo o azyl již více než 20 tisíc lidí. Za celý loňský rok se přitom o ochranu v pětiapůlmilionové zemi ucházelo 3650 lidí. Zájem o tamní azyl mají kvůli rychlejšímu přistěhovaleckému řízení především Iráčané, kteří představují asi 70 procent všech žadatelů.