Do Itálie by mohlo letos z Afriky dorazit až 200 tisíc uprchlíků

Uprchlíci na lodi (ilustrační foto)

Uprchlíci na lodi (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Do konce roku by mohlo do Itálie podle odhadů italského ministerstva vnitra připlout z Afriky až 200 tisíc uprchlíků. V příštích měsících prý budou připlouvat po pěti tisících týdně. Napsal to dnes římský deník Il Messaggero a potvrdil zdroj z ministerstva. Od začátku roku dorazilo k italským břehům asi 21 tisíc lidí, avšak ve srovnání s minulými lety se prudce zvýšila úmrtnost běženců - o život jich přišlo skoro 1800.

Italský list očekávaný příliv spojuje nejen s dobrými povětrnostními podmínkami na jaře a v létě, ale také s rostoucí anarchií v Libyi, odkud většina lodí vyplouvá.

O víkendu v jedné z nich utonulo zřejmě 800 lidí. Zachránit se podařilo jen 28 osobám. Našla se těla 24 mrtvých, které dnes pohřbili na Maltě. Smuteční obřad se konal v areálu hlavní maltské nemocnice. Cestu k ní z márnice lemovaly kytice květin. Na plochu, která slouží k přistávání vrtulníků, bylo převezeno 23 hnědých rakví a jedna bílá, pro mladistvého uprchlíka, který měl zřejmě 14 let. Katolickou mši sloužil biskup Mario Grech, muslimský obřad pak vedl imám Mohamed el Sadi.

Neštěstí se stalo minulý víkend a na lodi mohlo být až 800 lidí. Zachránit se podařilo jen 28 osobám, na památku nenalezených utonulých budou večer vhozeny květiny do moře.

Italská policie zatkla dva muže, z nichž jeden byl považován za kapitána, který podle svědků nedokázal zabránit srážce s portugalským plavidlem, protože byl opilý a kouřil hašiš. Za mřížemi je kromě tohoto Tunisana Muhammada Alího Málika i syrský člen posádky. Oba mají stanout v pátek před soudem a čelí obvinění z napomáhání nelegální imigraci.

Právník: Kapitán byl taky uprchlík

Málikův právník dnes řekl, že jeho klient byl na lodi jako ostatní uprchlíci a za cestu si zaplatil. K tomu, aby se případ objasnil, je prý nutné vyšetřit mnoho věcí. Případ považuje za „citlivý“, protože Málika coby kapitána identifikovalo několik přeživších a také další člen posádky. Italská agentura ANSA dnes s odvoláním na vyšetřovatele případu napsala, že převáděči několik uprchlíků ubili k smrti, protože se nechtěli podrobit jejich požadavkům. Několik dalších lidí na plavidle údajně zemřelo hladem.

Italská pobřežní stráž dnes dopravila do sicilského přístavu Katánie skupinu dalších 220 uprchlíků, které Italové zachránili asi 40 kilometrů od břehů. Byli na dvou plavidlech z pneumatik, natěsnáni mezi kanistry s benzinem.

Dalších 84 osob se podle agentury AFP podařilo zachránit těsně před potopením lodi ještě u libyjských břehů. Záchrannou akci provedla italská loď Fiorillo poté, co pobřežní úřady zaznamenaly nouzové volání prostřednictvím satelitního telefonu. Zásah byl proveden pouhých 35 námořních mil (64 kilometrů) od libyjského pobřeží.

Chystá se mezinárodní mise

Podle Mezinárodní organizace pro migraci zahynulo od počátku roku ve Středozemním moři třicetkrát více migrantů než ve stejném období loňského roku. V Bruselu se dnes koná mimořádný summit EU svolaný právě po nedělní tragédii a věnovaný otázce imigrace.

Návrh závěrečného prohlášení, který má k dispozici už nyní agentura AFP, počítá se zavedením mechanismu, který pomůže rozpoznat, zachytit a zničit plavidla převáděčů ještě předtím, než je použijí k přepravě lidí do Evropy.

Bude údajně nutné zorganizovat vojenskou operaci, pro niž bude třeba získat mandát OSN i souhlas Libye a bude nezbytné připravit se také na možnou ztrátu životů, sdělil AFP nejmenovaný evropský diplomat.

Libye má nyní dvě vlády a dva parlamenty, mezinárodně uznávané úřady sídlí v Tobrúku, vláda, která omítla odstoupit po volbách, má sídlo v Tripolisu. Její ministr zahraničí dnes k plánované misi EU prohlásil, že Evropa ji musí projednat s Libyjci.

Čtěšte také: