Do Mekky vstup zakázán. Saúdská Arábie se obává šíření eboly

Ka'ba, Mekka, Saúdská Arábie

Ka'ba, Mekka, Saúdská Arábie Zdroj: CC BY 2.0: Camera Eye via Flickr

Saúdská Arábie kvůli ebole letos nevydá víza muslimům ze západní Afriky pro účast na islámské pouti do Mekky. Výjimkou bude pouze Nigérie, která sice patří k zemím, kde lidé na ebolu umírají, ale není postižena tak jako Guinea, Sierra Leone nebo Libérie, na než se zákaz vydávání víz bude vztahovat.

Ebolou se letos v západní Africe nakazilo na 4000 osob a více než polovina zemřela. Na Nigérii připadá 23 pacientů a osm z nich zemřelo.

Pouť do Mekky, kterou má věřící muslim vykonat aspoň jednou za život, letos připadne na říjen. Saúdská Arábie vydává víza jednotlivým zemím podle stanovených kvót. Už v dubnu ale ohlásila, že muslimové ze Sierry Leone, Libérie a Guineje letos povolení ke vstupu do království nedostanou.

V Etiopii se jedná o ebole
Zástupci Africké unie (AU) v Etiopii jednají o společné strategii proti šíření viru ebola. Vyzvali všechny africké země ke zrušení zákazu cestování. Chtějí tak podpořit stagnující ekonomiky těch zemí, které nemoc zasáhla, uvedla agentura AFP. Zákazy by prý měly nahradit důslednějšími kontrolami cestujících na hranicích. V západní Africe na nemoc zemřelo už více než 2000 lidí a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v příštích týdnech přibudou jen v Libérii tisíce dalších případů nakažení.

Do Mekky míří každý rok tisíce Afričanů

Náměstek saúdskoarabského ministra zdravotnictví dnes řekl, že z Nigérie přijíždí každý rok 70 tisíc věřících a že Nigerijcům jsou víza stále vydávána. Islám v Nigérii vyznává téměř polovina populace, v Sieře Leone a Guineji 30 až 40 procent, v Libérii necelých 20 procent.

Poutních obřadů se účastní každoročně miliony muslimů, přičemž největší dav se shromažďuje k modlitbám na pahorku Arafát u Mekky a noc lidé tráví ve stanových městech. Saúdská Arábie je v kontaktu se Světovou zdravotnickou organizací a tvrdí, že přijala preventivní opatření, která mají rozšíření viru v království zabránit.

Proti ebole, která se projevuje horečkou, zvracením a krvácením, není známý lék ani vakcína, nemoc se šíří kontaktem s nemocným.