Do Německa loni přišly dva miliony cizinců, nejvíce v historii

Žadatelé o azyl v Berlíně

Žadatelé o azyl v Berlíně Zdroj: ctk/ap

Do Německa v roce 2015 přišly téměř dva miliony přistěhovalců včetně asi 1,1 milionu žadatelů o azyl, ze země se naopak odstěhovalo 860 tisíc cizích státních příslušníků. V předběžné analýze to oznámil německý statistický úřad Destatis s tím, že míra přistěhovalectví byla loni vůbec nejvyšší od doby, co se takové záznamy vedou. Podle agentury DPA lze očekávat, že po zpřesnění bude skutečná statistika ještě vyšší.

Čistá míra přistěhovalectví, tedy výsledný rozdíl skutečného počtu nově příchozích a odchozích cizinců, je plus 1,14 milionu lidí. To je nejvyšší hodnota v počtu příchozích cizinců v historii Spolkové republiky Německo.

V roce 2014 přišlo do Německa přes 1,34 milionu cizinců a 766 tisíc se jich odstěhovalo, takže se počet příslušníků cizích států v zemi zvýšil o 577 tisíc.

Německý registr cizinců evidoval ke konci loňského roku 9,11 milionu lidí, což odpovídá zhruba deseti procentům obyvatel Německa. Podle sčítání z roku 2011 žilo v Německu 80,3 milionu lidí. Statistici proto předpokládají, že počet obyvatel země od té doby výrazně vzrostl.

Timothy Snyder: Muslimský svět je první obětí změn klimatu. Přijdou další „Sýrie“