Do Řecka na poslední chvíli dorazily tisíce imigrantů, úřady nezvládají

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos Zdroj: ctk/ap

Proud uprchlíků mířících z Turecka do Řecka se ani po začátku fungování dohody Evropské unie a Ankary o vracení migrantů nezastavil: od nedělního rána připlulo na ostrovy v Egejském moři 1662 lidí. V Řecku je tak už přes 50 tisíc běženců, uvedl krizový štáb. Na ostrovy Lesbos a Chios dorazili z Turecka první úředníci, kteří mají na místě pomáhat s administrativními úkony spojenými s vracením běženců.

Do Atén a přístavu Elefsina ráno připluly z ostrovů přes dvě tisícovky migrantů, kteří se do Řecka dostali ještě předtím, než začala v neděli dohoda s Tureckem platit.

Ujednání o vracení migrantů, k němuž dospěli lídři osmadvacítky a turecký premiér na pátečním summitu v Bruselu, se začala uplatňovat od neděle. První zprávy o počtech připlouvajících utečenců ale zatím nenapovídají, že by nová pravidla lidi od cesty přes moře odradila. Od nedělního rána do dneška připlulo na řecké ostrovy 1662 lidí, což je dokonce více než denní průměr z minulých týdnů. Celkem 830 uprchlíků dorazilo na ostrov Chios a 698 na Lesbos.

Na ostrovech chybí úředníci

Velmi malý časový rozestup mezi uzavřením dohody a jejím uplatňováním působí v Řecku nemalé logistické problémy. Premiér Alexis Tsipras několikrát řekl, že kvůli zpracování administrativy bude potřeba na řeckých ostrovech nasadit nejméně 4000 nových vyškolených lidí - mimo jiné pohraničníků, soudců, azylových úředníků nebo tlumočníků. Asi polovinu potřebného počtu pracovníků mají do Řecka vyslat členské státy unie. Posily ale na ostrovech ještě nejsou.

Další bod dohody s Ankarou - přítomnost tureckých úředníků a pohraničníků na řeckém území - se naopak začal částečně plnit. Turci už dorazili na Lesbos a Chios a budou plnit úlohu jakési poslední instance. Migranti, kteří v Řecku nepodají žádost o azyl nebo jejichž žádost nebude kladně vyřízena, mají být vraceni na turecké území. V této proceduře budou mít zástupci Turecka poslední slovo a s konečnou platností rozhodnou o tom, které běžence vezmou zpět a které ne, upozornila agentura DPA. Počítá se s tím, že první migranti budou reálně vráceni do Turecka po 4. dubnu.

Po uzavření hranic zemí na takzvané balkánské trase nemají migranti možnost dostat se z Řecka dál do Evropy. V zemi jich kvůli tomu podle dnešních údajů krizového štábu uvízlo už 50 411. Zhruba 13 250 lidí stále čeká na další vývoj v provizorním uprchlickém táboře Idomeni u makedonských hranic, kde panují velmi špatné podmínky.