Dolar sílí, euro kleslo na nové devítileté minimum

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Euro se ve čtvrtek vůči dolaru propadlo na nové devítileté minimum pod 1,18 USD. Investoři čím dál více sázejí na to, že Evropská centrální banka (ECB) v brzké době přikročí k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, tedy k rozsáhlým nákupům státních dluhopisů. K poklesu eura přispívá rovněž politická nejistota spojená s blížícími se předčasnými parlamentními volbami v Řecku.

V 19:00 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,1817 USD. Během dne euro sestoupilo až na 1,1754 USD, nejníže od prosince 2005. K jenu zůstal kurz eura téměř beze změny na 141,23 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 119,53 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar stoupl na nové devítileté maximum 92,528 bodu.

Statistický úřad Eurostat ve středu oznámil, že spotřebitelské ceny v eurozóně v prosinci meziročně klesly o 0,2 procenta. Eurozóna se tak poprvé od roku 2009 dostala do deflace, což podpořilo očekávání, že ECB na svém zasedání 22. ledna ohlásí nákupy státních dluhopisů.

Vyhlídky na nová stimulační opatření ECB podpořila rovněž dnešní zpráva o listopadovém poklesu průmyslových zakázek v Německu. „Očekávání, že ECB zahájí kvantitativní uvolňování měnové politiky roste. Někteří lidé říkají, že euro by mohlo klesnout na zhruba 1,15 USD,“ uvedl analytik Kjosuke Suzuki ze společnosti Société Générale.

K oslabení eura přispívají také příznivé statistické zprávy z USA. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA v uplynulém týdnu dále klesl. V pátek budou zveřejněné údaje o prosincové nezaměstnanosti, které by dále mohly dolar posílit. Analytici očekávají, že v prosinci vzniklo v USA 240 tisíc nových pracovních míst.