Dolarových milionářů přibylo šestým rokem v řadě, hlavně díky růstu akcií

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: MarshalIN20 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Loni po celém světě přibyl téměř milion dolarových milionářů. Počet lidí, jejichž osobní investovatelné jmění činí nejméně jeden milion dolarů (24,2 milionu korun), loni celosvětově stoupl o 920 tisíc na rekordních 14,6 milionu a jejich celkový majetek stoupl na rekordních 56,4 bilionu dolarů (1,4 biliardy korun). Zvyšovat počty dolarových milionářů pomohl hlavně růst cen akcií. Vyplývá to ze zprávy konzultační společnosti Capgemini a RBC Wealth Management.

Nejrychleji rostl počet milionářů v oblasti Asie a Tichomoří. Tato oblast tak v počtu milionářů těsně překonala Severní Ameriku. V Latinské Americe naopak počet dolarových milionářů klesl.

Capgemini a RBC do svého průzkumu zahrnují osoby, které mají investovatelný majetek více než jeden milion dolarů bez zahrnutí hodnoty jejich obydlí, sbírek a spotřebního zboží.

Navzdory rekordnímu číslu však byl růst počtu milionářů i hodnoty jejich majetku loni téměř poloviční ve srovnání s předchozím rokem a druhý nejnižší za pět let.

Výrazně se zvýšila populace mimořádně bohatých, tedy s investovatelným majetkem přes 30 milionů dolarů, kteří mají na celkovém počtu milionářů podíl pouze jedno procento, avšak na celkovém majetku 35 procent.

Pomohl také indický akciový trh

Země s největším počtem milionářů jsou USA, Japonsko, Německo a Čína. Ty na celkovém počtu milionářů loni měly podíl více než 60 procent. Výrazně také přispěly k růstu počtu nových milionářů.

V těchto zemí loni přibylo 610 tisíc nových dolarových milionářů. Posílení indického akciového trhu pak přispělo k růstu počtu milionářů v Indii o 26 procent, což byl nejvyšší růst z velkých zemí.

V USA žije 4,4 milionu milionářů. Druhé je Japonsko s 2,5 miliony a třetí Německo s 1,1 milionem milionářů. Čína, druhá největší ekonomika světa, je čtvrtá s 890 tisíci milionáři, napsala agentura AP.

Počet dolarových milionářůPočet dolarových milionářů|CapgeminiPočty dolarových milionářů podle zemí (zvětšíte kliknutím)