Donald Tusk převzal funkci šéfa Evropské rady

Donal Tusk

Donal Tusk Zdroj: CTK

Polský expremiér Donald se ujal funkce předsedy Evropské rady, do které ho vybrali nejvyšší představitelé Evropské unie koncem srpna. Sedmapadesátiletý východoevropský politik vystřídal Belgičana Hermana Van Rompuye, který byl „prezidentem EU“ minulých pět let.

Polský představitel, u kterého je zdůrazňováno jeho evropanství a schopnosti prokázané v domácí politice, byl pro některé překvapivou volbou. Jasnou podporu měl ale například od německé kancléřky Angely Merkelové, se kterou Tuska pojí přátelské vztahy. Funkční období je dva a půl roku s jednou možností opakování.

 

Významnou rolí „prezidenta EU“, jak je funkce předsedy Evropské rady často označována, je vedle reprezentace unie v zahraničí vyjednávání s lídry unijních států s cílem najít pro všech 28 unijních zemí přijatelný kompromis v klíčových či kontroverzních otázkách. Tuska čeká první unijní summit v nové roli krátce před Vánoci, 18. a 19. prosince v Bruselu.

 

 

Evropská rada je jedním z vrcholných orgánů Evropské unie, sídlí v Bruselu. Jejími členy jsou hlavy států nebo předsedové vlád členských zemí Evropské unie a zasedání rady se účastní předseda Evropské komise.

 

Pondělní výměnou ve vedení Evropské rady končí výrazné personální obměny v unijních institucích, které odstartovaly jarními volbami do Evropského parlamentu a pokračovaly jmenováním nové Evropské komise pod vedením devětapadesátiletého Lucemburčana Jeana-Clauda Junckera.

 

Donald Tusk
- V čele polské vlády stojí Tusk od listopadu 2007, kdy jeho Občanská platforma (PO) přesvědčivě zvítězila v říjnových předčasných parlamentních volbách a vytvořila vládní koalici s Polskou lidovou stranou (PSL). Svůj úspěch zopakoval v parlamentních volbách 2011 a stal se tak prvním polským premiérem od pádu komunismu, který obhájil úřad.

- Je představitelem liberálního proudu polské politiky. Při svém nástupu do úřadu premiéra, v němž vystřídal konzervativce Jaroslawa Kaczyńského, mimo jiné slíbil, že Polsko dovede k přijetí eura, zlepší vztahy s Německem a Ruskem a bude uplatňovat liberální hospodářskou a sociální politiku.

- V roce 2001 byl jedním ze zakladatelů liberální Občanské platformy. Od dubna 2003 je předsedou této strany. Před vstupem do PO byl Tusk členem Unie svobody (UW) a jednoho z jejích předchůdců - Liberálnědemokratického kongresu (KLD).

- V letech 1991 až 1993 byl poslancem Sejmu (dolní komory polského parlamentu). Od roku 1997 byl členem a místopředsedou Senátu. V roce 2001 se opět stal poslancem a místopředsedou sněmovny. Od roku 2005 je řadovým poslancem.

- Na podzim 2005 kandidoval v prezidentských volbách. Ačkoli byl považován za favorita, ve druhém kole jej nečekaně porazil Lech Kaczyński.

- Narodil se 22. dubna 1957 v Gdaňsku. Pochází z kašubské menšiny, tedy západoslovanské etnické skupiny obývající sever Polska. Mimo jiné sestavil první polsko-kašubský slovník pro děti a napsal sérii knih o historii Gdaňsku a okolí.

- Již během studia historie na gdaňské univerzitě se začal angažovat v opozičním hnutí a v roce 1980 se stal jedním ze spoluzakladatelů Nezávislého studentského svazu (NZS). Angažoval se rovněž v opozičním tisku a aktivně se účastnil protestních shromáždění. Po zavedení výjimečného stavu v roce 1981 byl vyhozen z práce. Spolu se stejně postiženými kolegy založil soukromou firmu, která se zaměřila na renovaci průmyslových budov.

- Tusk je ženatý, má dceru Katarzynu a syna

Evropská komise, Rada a parlament přehledně. Jaké mají pravomoci a kdo z nich zastupuje občany a kdo Brusel?