Druhý zdravotník v texaské nemocnici se nakazil ebolou

Texas Health Presbyterian Hospital, kde mají další případ eboly (15. října 2014)

Texas Health Presbyterian Hospital, kde mají další případ eboly (15. října 2014) Zdroj: nbcnews.com

Již druhý zdravotnický pracovník v nemocnici v americkém Texasu měl pozitivní test na ebolu. Stejně jako dříve nakažená ošetřovatelka pečoval i další infikovaný zdravotník o nemocného Liberijce, který zemřel minulý týden.

Nově nakažený člen ošetřovatelského týmu dallaské presbytariánské nemocnice dostal podle vyjádření úřadu vysokou teplotu v úterý a byl okamžitě izolován. Test u něj poté zjistil přítomnost viru eboly v těle. Všichni lidé, kteří s ním od projevení příznaků nemoci přišli do styku, jsou nyní monitorováni.

Jako první z lidí, kteří se v nemocnici starali o nemocného muže z Afriky, se minulý týden nakazila 26letá ošetřovatelka Nina Phamová. Ta podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) sice používala při kontaktu s nemocným bezpečnostní oděv, v jednom okamžiku však porušila bezpečnostní postupy. Kdy přesně k nákaze došlo, úřady stále šetří.

Phamová je vůbec prvním člověkem, který se ebolou nakazil na půdě Spojených států. Ebola v západní Africe usmrtila přes 4000 lidí, více než polovina případů připadá na Libérii, odkud do USA nakažený Thomas Eric Duncan přiletěl.

Americký prezident Barack Obama v pondělí jednal s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem o tom, že mezinárodní společenství musí vyvinout větší úsilí k zastavení epidemie eboly. Dnes má šéf Bílého domu v plánu videokonferenci o zákeřné nemoci s lídry Francie, Británie, Německa a Itálie.